xcounter
#

США "відшукали" додаткові Мі-24 та Ми-35, які можна передати для ЗСУ

29278
Вертоліт Мі-24 збройних сил Чехії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Вертоліт Мі-24 збройних сил Чехії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Свій "бонус" за це Чехія уже отримала від Білого Дому

Пентагон прийняв рішення безоплатно передати збройним силам Чехії шість вживаних ударних гвинтокрилів типу AH-1Z Viper та два вживані багатоцільові гвинтокрили UH-1Y Venom.

Передача машин відбудеться в рамках програми Excess Defense Articles (EDA), чехам потрібно буде лише оплатити затрати на модернізацію доставку вертольотів, пише польський портал Defence24.

Читайте також: "Потреби ЗСУ закриваються іншими системами": генерал ПС США відповів, чи є в них F-16 для України
Вертольоти типу AH-1Z Viper та UH-1Y Venom, ілюстративне фото з відкритих джерел

Паралельно з передачею вживаних гвинтокрилів для Чехії США також виконуватимуть контракт на виробництво восьми багатоцільових гелікоптерів UH-1Y Venom та чотирьох ударних AH-1Z Viper вартістю 646 мільйонів доларів, поставка яких має відбутись у 2024-2024 роках.

Таким чином Чехія матиме в своєму розпорядженні флот в 10 ударних вертольотів AH-1Z Viper та 10 багатоцільових UH-1Y Venom.

Вертоліт Ми-35 збройних сил Чехії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Посольство США в Чехії наголосило, що американці вирішили передати чехам 8 вживаних гвинтокрилів як "бонус" за те, що Прага вже передала Україні два ударні гвинтокрили Мі-24В. Але тут варто згадати публікацію від The Wall Street Journal зразка травня 2022 року про те, що Чехія на той момент мала аж 7 ударних гвинтокрилів Мі-24 та 10 вертольотів Мі-35. І що чехи готові ледь чи не всі такі машини передати Україні, але за однієї важливої умови – якщо США прискорить поставку для Чехії вертольотів UH-1Y Venom та AH-1Z Viper.

Схоже, що США вирішили "поза чергою" передати вісім вживаних гвинтокрилів для Чехії саме для того, щоб прискорити поставку додаткових Мі-24 чи Мі-35 для Збройних Сил України.

Вертольоти типу AH-1Z Viper та UH-1Y Venom, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Британська преса почала переконувати, що разом із винищувачами Україні потрібні літаки AWACS