xcounter
#

Що каже західна "оборонка" про виробництво зброї в Україні: негативні та позитивні аспекти

6122
KF51 Panther (фото: Rheinmetall)
KF51 Panther (фото: Rheinmetall)

У західних оборонних компаніях поки що не готові ризикувати, тому говорити про розгортання заводів з виробництва ОВТ наразі, схоже, зарано

Питання будівництва оборонних заводів та виробництва західної зброї в Україні останнім часом все частіше лунає у інформпросторі – особливо в контексті того, що такі оборонні гіганти, як BAE Systems чи Rheinmetall вже чітко окреслили своє бажання працювати в цьому напрямку, але судячи з усього, більшість західних виробників озброєнь не готові розпочинати виробництво до закінчення війни з РФ – таку інформацію розповіли виданню Reuters близько пів дюжини керівників оборонних компаній, з якими журналісти видання поспілкувалися на Паризькому авіасалоні.

CV90 БМП Україна бойова машина піхоти
Українські військові вчаться опановувати шведські БМП CV 90, фото – Försvarsmakten

Причина цього доволі проста – сьогодні організовувати таке виробництво занадто ризиковано. Так, наприклад, очільник авіаційного бізнесу компанії Lockheed Martin з США відзначає, що "треба подумати про ситуацію у більш широкому плані", а також "про ризики, пов’язані з цим спільним виробництвом".

Читайте також: Оборонний гігант BAE Systems заходить в Україну, а це все від CV90 та Bradley, M777 та Archer, до Shtorm Shadow та Tempest

А у виданні відзначають, що ніхто з тих, кого вони опитали, "не висловив зацікавленості у прямих інвестиціях у той час, коли бушує війна, а безпека понад усе".

Така позиція насправді цілком зрозуміла, бо будь-яке виробництво одразу стане ціллю для російських ракет – хоча тут, наприклад, можна згадати й протилежний випадок, коли очільник Rheinmetall Армін Паппергер раніше на питання про те, чи не стане танковий завод (який німецька компанія планує побудувати в Україні) "легкою мішенню для російських ракет" відзначив, що "українці знають", як охороняти такі об’єкти.

З позитивного – керівники підприємств все ж таки вбачають "великі можливості в Україні" вже після завершення війни, зокрема генеральний директор компанії Tekever (Україна має отримати їхні БПЛА AR3) відзначив, що хоч конкретних планів поки що немає,але водночас компанія готова інвестувати у "розвиток української промислової бази безпілотників".

AR3, фото Tekever
AR3, фото Tekever

Хоча навіть і тут можуть бути свої перепони – зокрема деякі чинні правила можуть обмежити можливості співпрацювати з українською оборонною промисловістю навіть після закінчення війни – зокрема у General Atomics відзначають, що "уряд США уважно стежить, щоб ми не передавали всі технічні ноу-хау іноземним партнерам".

Така ж теза щодо перепон звучала і в контексті нещодавньої новини про те, що Україна найближчими місяцями нібито планує підписати контракти на виробництво західної зброї безпосередньо в країні, і передусім це стосувалося якраз безпілотників, і йшлося про такі країни, як Німеччина, Італія та Франція – водночас як кажуть у Reuters, очільники оборонних відомств цих країн, а також Великої Британії відмовилися коментувати будь-яке потенційне виробництво зброї в Україні.

Загалом у Reuters з посиланням на аналітиків відзначають таке – що "впровадження" ідеї виробництва зброї в Україні вже на початковому (ранньому) етапі може бути "розумним кроком", бо це допоможе якнайшвидше реалізувати плани на практиці, коли це вже буде можливо.

Але на сьогодні більшість оборонних компаній з країн-союзників Україні планують продовжувати підтримувати Сили оборони України зброєю здалека. Зокрема головний операційний директор компанії RTX Кріс Каліо зауважує наступне: "Ніколи не говори ніколи, правильно? Але зараз основа увага приділяється [забезпеченню] тому, щоб у них було те, що їм потрібне".

Читайте також: Виробництво Fuchs в Україні від Rheinmetall, як головний тест для вітчизняного ОПК