xcounter
#

Президент замінив Наглядову раду "Укроборонпрому". "Лава запасних" в "оборонці" розширюється?

1373
У цьому році Збройні Сили України ще не отримували від оборонної промисловості крупних партій нової чи модернізованої зброї
У цьому році Збройні Сили України ще не отримували від оборонної промисловості крупних партій нової чи модернізованої зброї

Зміна структури Концерну не відбувається. Чи зрушить це з мертвої точки розширення складу Наглядової Ради – покаже лише час

Схоже, процеси в державному секторі українського оборонно-промислового комплексу можна буде описати маркером "кадровий конвеєр".

Учора стало відомо, що Президент України Володимир Зеленський підписав указ №208/2021 від 21 травня 2021 року, за яким були припиненні повноваження члена Наглядової ради (НР) Державного концерну "Укроборонпром", академіка Володимира Горбуліна, котрий був також очільником цієї НР.

Читайте також: На що здатний приватний ОПК України: "Ліга оборонних підприємств" презентувала свої напрацювання
Володимир Горбулін став головою Наглядової Ради "Укроборонпрому" в грудні 2020 року, тоді ж він поставив перед Юрієм Гусєвим завдання "реалізувати ефективну реформу Укроборонпрому та забезпечити розвиток ОПК України"

Паралельно, глава держави також підписав указ №209/2021 від 21 травня 2021 року, за яким членами Наглядової Ради концерну "Укроборонпром" були призначені Тимофій Мілованов, Олександр Носов та Ростислав Шурма.

При цьому, як можемо судити із цих двох документів, на своїх посадах в Наглядовій Раді Концерну залишились Валерій Іващенко, котрий також перший заступник Міністра стратегічних галузей промисловості, та Ентоні Дж. Тетер – очільник Агентства оборонних дослідницьких проектів з оборони (DARPA) з 18 червня 2001 року до 20 лютого 2009 року.

Стимулювання роботи приватних оборонних підприємств - необхідна умова реформи українського ОПК

Таким чином, виходить що чисельність Наглядової Ради (НР) "Укроборонпрому" - стала розширеною, і тут варто дати коротку характеристику трьом новим персоналій, уведених в склад НР.

Тимофій Милованов – людина достатньо відома, зараз він – позаштатний радник з питань економіки голови Офісу Президента Андрія Єрмака, із вересня 2019 року по квітень 2020 року – міністр економіки України.

Український ОПК уже може похвалитись як мінімум одним досягненням в 2021 році - старт серійного виробництва лопатей до Мі-24. Але це втілила "Мотор Січ", котра аж ніяк не входить до складу Концерну "Укроборонпром"

Наступна персона – Олександр Носов, за даними Defence Express, має неоднозначну репутацію в українському ОПК, головним чином – із-за своєї кваліфікації. Короткий період часу працював в "Укроборонсервісі". Потім був одним з засновників ТОВ "ДніпроСпецтех", яке, як стверджувалось, "має значний досвід у виготовленні критичних складових для капітального ремонту БТР". Нині ця компанія фігурує у 5 виконавчих впровадженнях щодо стягнення з неї коштів на користь держави. Проте у 2021 році Олександр Носов серед її засновників вже не значиться...

За 4 місяці 2021 року підприємства "Укроборонпрому" передали у війська тільки 38 модернізованих танків, хоча у березні Гусєв заявляв, що Концерн начебто готовий подвоїти темпи виробництва

Ростислав Шурма – працював генеральним директором заводу "Запоріжсталь". Його персоналія, за даними Defence Express, зустрічає позитивні відгуки у профільному середовищі.

Коли обиратимуть нового керівника Наглядової Ради "Укроборонпрому" - невідомо, і під який саме функціонал підбирали цих персон – також невідомо. Але тут можемо зробити висновок, що нинішні кадрові перестановки – аж ніяк не останні, і мета можливого "кадрового конвеєра" - прискорити практичний процес реформування "Укроборонпрому", котрий до кінця поточного року має припинити своє існування.
Поки що керівництво "Укроборонпрому" демонструє тільки такий підхід - зміна керівництва замість нових замовлень на оборонну продукцію. Наприклад, на ДП "Зоря-Машпроект" уже вдвічі за 9 місяців замінили керівника, а от замовлень на основну продукцію - силові установки для ВМС України - так і не надійшло

Якщо детальніше: в Указі Президента №208/2021 від 21 травня 2021 року прописане не тільки звільнення Володимира Горбуліна, але й також – скасування низки указів глави держави щодо Наглядової Ради Концерну.

Зокрема, було скасовано Указ Президента № 734/2019 від 9 жовтня 2019 року: за цим документом із складу Наглядової Ради "Укроборонпрому" був звільнений глава парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, натомість – призначений Володимир Горбулін.

ДП "Миколаївський авіаремонтний завод" уже півтора роки виконує роботи по капітальному ремонту єдиного "протичовного" Бе-12 в складі Морської авіації ВМС України

Також – було скасовано Указ Президента № 23/2020 від 25 січня 2020 року: за цим документом із складу Наглядової Ради "Укроборонпрому" був виведений нинішній глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко, натомість – знову вказане призначення Володимира Горбуліна.

Слідом - було скасовано і Указ Президента №242/2020 від 19 червня 2020 року, за яким із складу Наглядової Ради "Укроборонпрому" був звільнений Андрій Єрмак, натомість – знову вказано призначення Володимира Горбуліна.

Голова Офісу Президента України Андрій Єрмак в складі делегації, що відвідує прифронтові зони Сходу України

Ну і наостанок – тим же указом, яким був звільнений Володимир із Наглядової Ради "Укроборонпрому", прописано скасування Указу Президента № 424/2020 від 6 жовтня 2020 року, за яким із складу Наглядової Ради "Укроборонпрому" був виведений нинішній очільник "Укрпошти" Ігор Смілянський.

Маємо засвідчити – окрім передачі на баланс Фонду державного майна 17 уже "непрофільних" підприємств, нинішнє керівництво "Укроборонпрому" поки не вчинило жодних практичних кроків по реформуванню структури Концерну.

Загальна вартість активів виставлених на приватизацію "непрофільних" підприємств Концерну – 260 мільйонів гривень, загальний збиток за І половину 2020 року – 15 мільйонів гривень

Нинішній очільник "Укроборонпрому" Гусєв відзначався хіба що гучними заявами.

Наприклад, що ДП "Миколаївський суднобудівний завод" має бути перетворений на індустріальний парк. І також – що перший Ан-178 для Збройних Сил України здійметься у небо буквально до кінця 2021 року.

Крейсер "Україна". Остаточно вирішити долю цього корабля виявилось поки не по силам усім керівникам "Укроборонпрому"
Читайте також: Бронетанкове замовлення для ЗСУ на 2021 рік знову під загрозою: на ХКБМ планують перейти на скорочений робочий тиждень (фото)