xcounter
#

По п'ять модернізованих Мі-8 на рік: як між собою співпрацюють ЗСУ та Мотор Січ

8699
Мі-8МСБ-В на випробуваннях ракетного комплексу "Барєр-В" в ДНДІ
Мі-8МСБ-В на випробуваннях ракетного комплексу "Барєр-В" в ДНДІ

Із 2014 року було поставлено 37 одиниць Мі-8МСБ, із яких 14 машин - надійшло в останні два роки

З 2014 року, після початку збройної агресії РФ, Збройні сили України з кожним роком все більше поглиблюють співпрацю з приватним підприємством "Мотор Січ" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України").

Так, якщо станом на кінець 2018 року повідомлялося про постачання армійській авіації ЗСУ 23 модернізованих гелікоптерів Мі-8МСБ, то на сьогодні відомо вже про 37 Мі-8МСБ та Мі-8МСБ-В, які були відвантажені замовнику в лиці Міноборони. Тобто за останні два роки українські військові отримали 14 оновлених машин, йдеться у цій публікації порталу "Лівий берег".

Читайте також: Летюча броньована ракетна "батарея": в ДНДІ завершили випробування спецверсії Мі-8МСБ-В (фото)
Мі-8МСБ-В
Мі-8МСБ-В на випробуваннях в ДНДІ

Крім того, запорізьке підприємство отримало й велике замовлення на нові металеві лопаті для ударних гелікоптерів Мі-24.

Зокрема, як розповідав Defence Express, у цьому році "Мотор Січ" має поставити за контрактом з Міноборони щонайменше 10 комплектів нових лопатей для гвинтокрилів армійської авіації. Перші три з них вже передані замовнику, ще шість комплектів - мають виготовити до 30-річчя Незалежності України.

лопаті
Комплект нових металевих лопатей для Мі-24 в цеху "Мотор Січ"
Окрім того, як також розповідав Defence Express, під час урочистостей з завершення державних випробувань та прийняття на озброєння ЗСУ цього виробу Міністр оборони України Андрій Таран сповістив, що зараз в інтересах Міноборони АТ "Мотор Січ" виконує контрактів за державним оборонним замовленням на понад 1,5 млрд гривень.
Мі-8МСБ-В
Модернізований ПАТ "Мотор Січ" гелікоптер Мі-8МСБ-В, що прибув до 15 БрТрА у травні 2021 року / Фото: 15 БрТрА

Окремо наголосимо: зараз ЗСУ першочергово потребують щонайменше півсотні комплектів лопатей до ударних гелікоптерів Мі-24.

Окрім того, на кінець поточного заплановано завершення випробувань композитних лопатей несучого гвинта для багатоцільових Мі-8, які теж необхідні українському війську.

Мі-8МСБ
Українська модернізація радянського Мі-8 (МСБ-8) від "Мотор Січ" з композитними лопатями та новим двигуном на випробуваннях у грудні 2020 року

Варто додати, що гелікоптери "Мотор Січ" мають попит і закордонних ринках. Як також розповідає Defence Express, запорізьке підприємство за останні роки реалізувало понад 100 модернізованих машин. Крім того, вже є контракти й на нові металеві лопаті.

Мі-8МСБ-В
ТТХ модернізованого на "Мотор Січ" Мі-8МСБ-В

"З трьома державами підписані контракти на цей вид лопатей. З трьома високорозвиненими державами. Там, де експлуатуються ці гелікоптери. Більш того, ми переходимо на наступний тип гелікоптерів", - повідомив президент АТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв під час урочистостей в Запоріжжі 18 травня цього року

Читайте також: ПрАТ "Рамзай" розробило ударний БПЛА-гелікоптер