xcounter
#

​На КДНВП "Кварсит" обережний оптимізм - підприємство вперше відвідав посадовець ДК "Укроборонпром"

5422
Криза на КДНВП "Кварсит" загрожує втратою вагомої частки ракетної технології / Фото: Defense Express
Криза на КДНВП "Кварсит" загрожує втратою вагомої частки ракетної технології / Фото: Defense Express

Березень ц.р. став для багатостраждального підприємства, що входить до складу ДК "Укроборонпром", місяцем сподівань на вирішення численних проблем, основними з яких є відновлення ритмічної роботи та погашення накопичених протягом декількох років боргів перед працівниками. В середині березня ц.р. ДП "Кварсит" відвідав заступник генерального директора ДК "Укроборонпром" з виробництва Ігор Фоменко. Також в цей день підприємство відмітили увагою і місцеві можновладці

На КДНВП "Кварсит" 17 березня ц.р. проведено робочу зустріч, на якій вперше з 2014 року зібрались зацікавлені у розв’язанні клубка накопичених на підприємстві проблем сторони – керівництво підприємства та представники профспілкової організації, заступник генерального директора ДК "Укроборонпром" з виробництва Ігор Фоменко.

Також - представники органів місцевої влади: директор департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької облдержадміністрації Артем Литвинов, начальник управління промисловості, енергоефективності та енергозбереження Донецької ОДА Олександр Кашніков, Костянтинівський міський голова Олег Азаров, секретар міської ради Денис Коржиков та начальник управління з соціального захисту населення Костянтинівської міської ради Світлана Зубахіна.

Читайте також: Україна втрачає ракетні технології: "Укроборонпром" кинув власне підприємство на виживання
17 березня ц.р. на КДНВП Кварсит проведено робочу зустріч, ДК Укроборонпром, Ігор Фоменко,Defense Express
17 березня ц.р. на КДНВП "Кварсит" проведено робочу зустріч / Фото: Костянтинівська міськрада

В ході зустрічі обговорювались питання щодо заборгованості по заробітній платні на КДНВП "Кварсит", можливостей збереження виробничих потужностей та їх завантаження, залучення нових замовників та інвесторів та інші питання.

Зокрема, в ході зустрічі заступник генерального директора Державного концерну "Укроборонпром" Ігор Фоменко зазначив, що ця зустріч важлива для того, щоб зрозуміти ситуацію на місці і підготувати план дій для оздоровлення підприємства і погашення боргів, знайти інші ринки реалізації продукції або інші можливості завантаження виробничих потужностей.

17 березня ц.р. на КДНВП Кварсит проведено робочу зустріч, ДК Укроборонпром, Ігор Фоменко,Defense Express
Заступник генерального директора Державного концерну "Укроборонпром" Ігор Фоменко: "Ця зустріч важлива для того,щоб зрозуміти ситуацію на місці і підготувати план дій для оздоровлення підприємства і погашення боргів..."

"Позитивними моментами для галузі ракетного озброєння зараз є 3-річне планування ДОЗ, що надасть можливість ДержККБ "Луч", як головному підприємству галузі, збільшити обсяги виробництва. Реформа підприємств ОПК, яка стартує після прийняття Закону №3822, надасть можливість залучення приватних інвесторів, орендарів", - зазначив Ігор Фоменко.

За його словами, для підприємства в цей період важливим етапом є підготовка плану антикризових дій з урахуванням спрощення юридичних обмежень для підприємств, що мають стратегічне значення для обороноздатності держави, які надасть цей Закон.

17 березня ц.р. на КДНВП Кварсит проведено робочу зустріч, ДК Укроборонпром, Ігор Фоменко,Defense Express
Працівники КДНВП "Кварсит" почали відчувати проблеми з виплатою заробітної платні з 2014 року

Своєю чергою в.о. директора КДНВП "Кварсит" Микола Зінченко зауважив, що на його думку, в теперішній ситуації, коли попит на продукцію підприємства для потреб ЗСУ вкрай обмежений, є надія на експортні контракти, а також залучення підприємства до участі у модернізації та ремонті існуючих видів ракетного озброєння. Однак, підприємство не має можливості самостійно реалізовувати свою продукцію.

Костянтинівський міський голова Олег Азаров звернув увагу представника ДК "Укроборонпром" на те, що важливо не допустити зростання заборгованості із заробітної плати, а також на потребі підготовки раціонального бізнес-плану розділення потрібних і непотрібних активів, розпродажу зайвого майна, запуску виробництва без введення санації.

17 березня ц.р. на КДНВП Кварсит проведено робочу зустріч, ДК Укроборонпром, Ігор Фоменко, Олег Азаров, Defense Express
Костянтинівський міський голова Олег Азаров: "Важливо не допустити зростання заборгованості із заробітної плати"

За підсумками наради керівництву КДНВП "Кварсит" було доручено розробити та запропонувати на розгляд план виходу підприємства з кризи, передбачивши в антикризових заходах, у тому числі, проведення поглибленого аналізу можливостей наявних виробничих потужностей з урахуванням спрямованості.

А саме: відокремлення позицій за потужностями виробництва які потрібні державі в особі ДК "Укроборонпром" та такі, що не задіяні у виробничому процесі з урахуванням сьогоденних замовлень та потреб. Завантаження всіх існуючих виробничих потужностей, проведення комплексу заходів, пов’язаних з поліпшенням збуту продукції, підвищенням конкурентоспроможності підприємства за рахунок асортименту, цін та якості пропонованої продукції – це ключові позиції, які повинні знайти відображення в стратегічному антикризовому плані задля "реанімації" підприємства, збільшення його ліквідності, фінансової стійкості і прибутковості.

17 березня ц.р. на КДНВП Кварсит проведено робочу зустріч, ДК Укроборонпром, Ігор Фоменко, Олег Азаров, Defense Express
Проблема затримки заробітної платні на КДНВП "Кварсит" вже набула міжнародного розголосу

Ситуація із заборгованістю по заробітній платні на КДНВП "Кварсит" була розглянута і на недавньому засіданні виконкому Костянтинівської міськради. Зокрема, як доповіла начальник управління з соціального захисту населення Зубахіна Світлана Володимирівна, із загальної заборгованості по місту (станом на 01 січня 2020 року) у 24 млн. 568 тис. грн. більшу частину (20 млн 367 тис.) становить заборгованість саме по підприємству, що входить до сфери управління ДК "Укроборонпром".

Також Світлана Зубахіна повідомила, що, незважаючи на рішення міської ради, яким підприємство "Кварсит" протягом 2017-2021 рр звільнено від сплати земельного податку, борги по зарплаті на підприємстві невпинно зростають. За її словами протягом 2020 року підприємством виплачено заробітну плату на суму 1 000 434 грн, але станом на 01 січня 2021 року заборгованість перед працівниками КДНВП "Кварсит" становить вже 26 млн. грн.

Defense Express вже неодноразово звертав увагу на існуючі проблеми довкола єдиного в Україні виробника виробів з радіопрозорого матеріалу для ракетного озброєння різних класів – КДНВП "Кварсит", яке входить до складу ДК "Укроборонпром". Не зважаючи на широкий суспільний резонанс на невиплати заробітної платні на підприємстві, його суттєву значущість для збереження в Україні замкненого циклу виробництва ракетної техніки та неодноразову зміну керівництва ДК "Укроборонпром", яке мало б приділити цій проблемі достатню увагу, протягом декількох років проблеми КДНВП "Кварсит" лише поглиблювались. Не зважаючи на обіцянки різного роду чиновників ДК "Укроборонпром" розібратись з ситуацією на костянтинівському підприємстві, ніхто за цю важку справу не брався. Є сподівання, що це замкнене коло нарешті буде розірвано з появою на підприємстві вперше одного з представників керівництва ДК "Укроборонпром" - заступника генерального директора Ігоря Фоменка.

17 березня ц.р. на КДНВП Кварсит проведено робочу зустріч, ДК Укроборонпром, Ігор Фоменко, Defense Express
Заступник Генерального директора ДК "Укроборонпром" з виробництва Ігор Фоменко став першим з керманичів державного концерну, хто відвідав "проблемне" КДНВП "Кварсит"

Нагадаємо, що після звільнення з посади генерального директора Державного концерну "Укроборонпром" Айвараса Абромавічуса, 6 жовтня 2020 року Президент Володимир Зеленський призначив виконувати обов'язки гендиректора Концерну Ігоря Фоменка, якого потім з 3 грудня 2020 року змінив Голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв, а Ігоря Фоменка, своєю чергою, було призначено заступником генерального директора ДК "Укроборонпром" з виробництва.

Слід зазначити, що Ігор Фоменко знайомий з виробничою сферою. Раніше він працював на Луганському акумуляторному заводі, Луганському верстатобудівному заводі, обіймав керівні посади в холдинговій компанії АвтоКрАЗ, Corum Group і ICDI Group. У листопаді 2019 року його призначили до "Укроборонпрому" заступником Абромавічуса з бронетанкової, радіолокаційної та спеціальної техніки.

17 березня ц.р. на КДНВП Кварсит проведено робочу зустріч, ДК Укроборонпром, Ігор Фоменко, Олег Азаров, Defense Express
Криза підприємства "Кварсит" є суттєвою перепоною для створення українського ракетного озброєння

Ігор Фоменко отримав ступінь MBA в Institute of International Business Relations у Німеччині, пройшов курси Executive Education в Harvard Business School і INSEAD.

Читайте також: Криза підприємства "Кварсит" як перепона до створення українського ракетного озброєння