xcounter
#

​Працівники стратегічного підприємства зі складу ДК "Укроборонпром" не отримували заробітну платню 44 місяці

На цьому тлі один з інозамовників хотів би взяти участь у приватизації підприємства
1942
​Працівники стратегічного підприємства зі складу ДК "Укроборонпром" не отримували заробітну платню 44 місяці

Проблеми Костянтинівського державного науково-виробничого підприємства "Кварсит", яке бере участь в розробці ряду проектів, що є ключовими для обороноздатності Держави та боєздатності українського війська, досі не вирішені. Подальше зволікання з прийняттям невідкладних заходів може призвести до втрати частини українських ракетних технологій, носіями яких є члени колективу підприємства

Кореспоненти Defense Express, які нещодавно вчергове відвідали ряд оборонних підприємств, що розташовані в Донецькій області, з’ясували, що проблеми з виплатою заборгованості по заробітній платні та відновленню діяльності КДНВП "Кварсит", про які Defense Express писав на початку цього року, досі не вирішені. Більш того, борги по заробітній платні зросли, як зросла і загроза повної втрати підприємством спроможності відновити виробництво продукції оборонного призначення.

КДНВП Кварсит, ДК Укроборонпром, Defense Express
До 2014 року до 98 % продукції Костянтинівського державного науково-виробничого підприємства «Кварсит» постачалось до Російської Федерації. Після розриву коопераційних зв’язків через агресію РФ проти України відмічались неодноразові спроби вивезти з заводу готову продукцію та перебрати контроль над підприємством…

Наразі більшість працівників підприємства працюють в режимі дводенного робочого тижня. Крім того, велика кількість інженерно-технічних працівників та унікальних фахівців були вимушені відправитись на заробітки до інших міст та, навіть, країн. Ситуація загострюється ще й з підвищенням рівня захворюваності на COVID-19 у місті Костянтинівка, що є загрозою для працівників, які наразі підтримують життєздатність підприємства.

Читайте також: ​Працівники КДНВП "КВАРСИТ" вийшли на акцію протесту

Працівники, з якими змогли поспілкуватись кореспонденти Defense Express, говорять про те, що з 2016 року ходять на роботу не отримуючи за це заробітну платню у повному обсязі. Більшість з тих хто продовжує працювати – пенсіонери і саме вони наразі забезпечують охорону стратегічно вважливого об’єкта. В середньому підприємство заборгувало перед кожним працівником від 180 до більше ніж 300 тис. грн.

КДНВП Кварсит, ДК Укроборонпром, Defense Express
01 травня ц.р. відбулась акція протесту працівників КДНВП "Кварсит" - вимагали відновити роботу підприємства та повернути борги із заробітної плати

Кореспонденту Defense Express вдалось телефоном отримати коментар виконуючого обов’язки директора підприємства Миколи Зінченко. Він підтвердив, що проблеми підприємства наразі залишаються невирішеними, незважаючи на чисельні звернення керівництва і профспілкової організації підприємства в різноманітні інстанції, включно з керівництвом ДК "Укробронпром" та Главою Уряду Денисом Шмигальом.

КДНВП Кварсит, ДК Укроборонпром, Defense Express

"Наразі заборгованість підприємства по заробітній платі становить 44 місяці, загальна заборгованість становить 45 мільйонів гривень", - зазначив Микола Зінченко. Він також наголосив на тому, що підприємство поки що готове до відновлення виробництва, а складські запаси матеріалів та готової продукції здатні забезпечити стійку роботу та вихід підприємства на прибуток після відновлення виробництва. Він зазначив: "У підприємства наразі немає боргів перед постачальниками – нам вдається не допускати заборгованості перед постачальниками електроенергії – з тим, щоб зберігати здатність до відновлення виробництва, і, за умови покриття заборгованості перерд працівниками підприємства по заробітній платні, ми могли б відновити виробництво, хоча знайти кваліфікованих працівників для цих цілей нам стає важче і важче буквально з кожним днем".

"Наша продукція користується попитом на міжнародному ринку і наразі ряд представників іноземних країн зацікавлені в її отриманні, однак робота підприємства заблокована і ніхто наразі не хоче займатись реальним вирішенням цієї проблеми. Наші неодноразові звернення в різноманітні інстанції є безплідними. Подальше зволікання з розв’язанням проблем "Кварситу" призведе не лише до втрати інтересу з боку інозамовників, а і до повної втрати технологій виробництва радіопрозорих обтічників для різних типів ракет, тримачами яких були і досі залишаються члени колективу нашого підприємства", - наголосив Микола Зінченко.

директор КДНВП Кварсит, Микола Зынченко, ДК Укроборонпром, Defense Express
Виконуючий обов’язки директора КДНВП "Кварсит" Микола Зінченко: "Подальше зволікання з розв’язанням проблем "Кварситу" призведе не лише до втрати інтересу з боку інозамовників, а і до повної втрати технологій виробництва радіопрозорих обтічників для різних типів ракет" / Фото: Defense Express

Як стало відомо Defense Express від власних джерел, на тлі складної ситуації, що вже шість років поспіль триває на КДНВП "Кварсит", ряд інозамовників проявляє інтерес до участі в приватизації цього сратегічно-важливого підприємства, а нещодавно від представників одного з потужних іноземних виробників отримано конкретну інвестиційну пропозицію.

Однак, на тлі неуваги з боку Держави до проблем підприємства, "Кварсит" входить до переліку підприємств стратегічного значення, що не підлягают приватизації, а тим більше, корпоратизації за участю іноземного капіталу. В той же час слід зазначити, що збереження контролю за підприємством з боку держави має забезпечити активну роботу підприємства і не лише збереження наявних, але й опанування нових технологій, що є критичними для обороноздатності країни.

КДНВП Кварсит, ДК Укроборонпром, Defense Express
За даними Defense Express, в РФ з 2014 року до цього часу так і не змогли досягти рівня та якості виробництва радіопрозорих ковпаків для ракет, що забезпечує стійкий інтерес до продукції КДНВП "Кварсит" не лише на традиційних для України ринках, але й в країнах ,які є споживачами зенітних та авіаційних ракет виробництва РФ...

Нагадаємо, що раніше Defense Express писав, що втрати підприємства та його технологічних можливостей не можна допустити. КДНВП "Кварсит" на сьогодні є співвиконавцем у виконанні Держоборонзамовлення, а також бере участь в розробці ряду проектів, що є ключовими для обороноздатності Держави та боєздатності українського війська, а також у ряді проектів в інтересах інозамовників.

КДНВП Кварсит, ДК Укроборонпром, Defense Express, Юрій Гусєв, Володимир Горбулін, Валерій Іващенко
На "Кварситі" сподіваються, що прихід в ДК "Укроборонпром" професіоналів, що обізнані з проблемами ракетної галузі, а також з потребами сектору оборони та безпеки Держави, сприятиме розблокуванню роботи підприємства та поверненню до активної діяльності на внутрішньому та зовнішніх ринкахи

Ми також писали, що 01 травня ц.р. відбулась акція протесту працівників КДНВП "Кварсит" . Захід був організований Профспілкою працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України. Метою акції протесту була підтримка вимог членів профспілки та трудового колективу підприємства КДНВП "Кварсит" допомогти повернути борги із заробітної плати та відновити роботу підприємства.

Лише завдяки людям, яким небайдужа доля КДНВП "Кварсит" і України, наша країна поки що зберігає технологічні можливості по одному з важливих напрямів ракетних технологій. Однак вони можуть бути безповоротно втрачені, якщо найближчим часом не вирішити ключових для костянтинівців питань.

Редакція Defense Express звертається до Віце-прем'єр-міністра України - Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського, новопризначеного керівника ДК "Укробронпром", до складу якого входить КДНВП "Кварсит", Юрія Гусева, а також до новообраного голови Наглядової Ради Концерну Володимира Павловича Горбуліна з проханням розібратися з ситуацією на підприємстві та прийняти усіх необхідних заходів для виплати заборгованості працівникам підприємства, збереження технологій та відновлення виробництва в інтересах обороноздатності та підвищення експортного потенціалу України (до 2014 роіку КДНВП "Кварсит" входило до п'ятірки найпотжніших експортерів продукції оборонного призначення України).

КДНВП Кварсит, ДК Укроборонпром, Defense Express
Радіопрозорі ковпаки для ракет класу "повітря-повітря", "повітря-поверхня", "поверхня-повітря" виробництва КДНВП "Кварсит" / Фото: Defense Express

Довідка Defense Express:

КДНВП "Кварсит" є унікальним підприємством в Україні по виробництву радіопрозорих термостійких обтічників з неорганічних матеріалів. Підприємство є нащадком розробника і виробника обтічників для авіаційних ракет класу "повітря-повітря", "повітря-поверхня", "поверхня-повітря" – ракет для зенітно-ракетних комплексів, а також керованих авіаційних ракет, зі складу комплексів озброєння літаків МіГ-29, Су-27, Су-30, керованих ракет для ЗРК "Куб", "Бук", С-300 різних модифікацій Виробничого об’єднання "Автоскло", після реорганізації якого стало правонаступником багатьох напрямків виробництва.

КДНВП Кварсит, ДК Укроборонпром, Defense Express
Читайте також: Криза підприємства "Кварсит" як перепона до створення українського ракетного озброєння