xcounter
#

На яку зброю для ЗСУ може піти допомога в $2 млрд, про яку оголосив Блінкен

8313
Позиція ЗРК Patriot, фото - US DoD
Позиція ЗРК Patriot, фото - US DoD

Які тут можуть бути пріоритети й масштаби поставок

Під час спільної прес-конференції сьогодні з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив про виділення додаткової допомоги на 2 мільярди доларів, котрі будуть спрямовані на зміцнення українського війська та ОПК. Як окремо наголосив Блінкен, ці кошти будуть використані для наповнення Defense Enterprise Fund, котрий складатиметься з трьох елементів.

Тут мова про 1) допомогу з купівлею "того, що негайно потребує Україна", 2) інвестиції в оборонно-промисловий комплекс нашої країни і 3) оплата купівлі зброї для ЗСУ не тільки в США, але й інших партнерів також.

Читайте також: У США нарешті "офіційно" хочуть озброїтися FPV-дронами, але передадуть у підрозділи лише у 2025 році
Ракета до ЗРК Patriot на заводі корпорації Raytheon в Андовері, зображення - WBUR

Показовими тут виглядають пріоритети, які в своєму виступі окреслив Блінкен – надання Україні додаткових систем протиповітряної оборони, зенітних ракет, боєприпасів та бронемашин. Буквально цитата виглядає так - "Ми сфокусовані в наших розмовах на деталях того, що ми робимо, щоб знайти більше ППО та доставити їх Україні. Я можу сказати, що для нас це є пріоритетним питанням".

Хоча наведені вище слова можуть виглядати максимально абстрактно, але вони заодно вказують на ймовірні напрямки, по яким саме можуть бути витрачені згадані вище 2 мільярди доларів. Перший – можливий викуп систем протиповітряної оборони для України в третіх країнах, зокрема тих самих Patriot.

Для початку можемо пригадати історію про те, що Румунія спочатку заявила про готовність передати нашій країні такі ЗРК, а потім заговорила про "сумніви", хоча по факту була мова про те, що так румунський уряд почав торгуватись за умови поставки комплексу – за прямою оплатою, в кредит чи безоплатно.

Перші стрільби ЗРК Patriot в Румунії, осінь 2023 року, фото — Ministerul Apararii Nationale, Romania

Або ж – якщо таки буде реалізована історія, щоб використати для зміцнення нашої ППО ті ЗРК Patriot, від яких відмовляється Ізраїль, то для цього теж будуть необхідні свої фінансові затрати.

Звісно, що потреби нашого війська не обмежуються лише засобами протиповітряної оборони, нашим воїнам потрібна буквально вся зброя, яку можна поставити в найкоротший строк. І очевидно, що на такі потреби також витрачатимуться гроші із згаданого вище Defense Enterprise Fund.

Тим більш, що кооперація країн Заходу при виробництві та поставці зброї для ЗСУ може мати доволі цікаві форми. Наприклад, наприкінці лютого цього року стало відомо, що Нідерланди замовляють для України новітні САУ DITA, які вперше показали в 2021 році, і котрі є повністю автоматизованими.

Читайте також: Китай секретно збудував дивний катамаран-авіаносець під БПЛА