xcounter
#

Кулеба нарікає, що Австрія не дає зброю для ЗСУ, хоча австрійські військові озброєні "впритик"

5748
Австрійські військові біля своїх гусеничних тягачів BvS-10, ілюстративне фото з відкритих джерел
Австрійські військові біля своїх гусеничних тягачів BvS-10, ілюстративне фото з відкритих джерел

Австрія скопіювала "швейцарську модель" для воєнного будівництва, і там кожна гвинтівка чи міномет "зайвими" не бувають

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі загальнонаціонального телемарафону дорікнув, що Угорщина та Австрія – єдині дві країни Євросоюзу, що досі не постачали зброю та іншу військову допомогу для ЗСУ.

З приводу Угорщини закид зрозумілий, бо ця країна з надмірної лояльності Кремлю навіть не дає транзит своєю територією для зброї, що має йти в Україну. А от з приводу Австрії – пасаж був дещо незрозумілим, хоча б тому що Австрія зберігає нейтральний статус. І аналогічно Швейцарії, знайшла би привід не давати техніку та озброєння для Збройних Сил України, посилаючись на те, що "нейтральний статус не дозволяє постачати зброю в зону конфлікту".

Читайте також: Війна України проти рашистів примусила Швейцарію шукати додаткові танки
Австрійські військові на бронемашинах Pandur в складі місії KFOR у Косово, серпень 2022 року, фото з відкритих джерел

Якщо ж дивитись на цю історію з Австрією чисто з "військової" точки зору, то можемо побачити наступне. Австрійські збройні сили побудовані на так званій "швейцарській моделі", коли є компактна армія мирного часу, і є шестикратно більша кількість резервістів, що мають "влитись" у військо під час війни.

Якщо говорити по цифрам – 22,05 тисяч "багнетів" в армії мирного часу та 125 тисяч резервістів. Відповідно, за такої моделі військового будівництва – навіть якби була політична воля уряду Австрії, самі австрійські військові не стали би давати свою зброю Україні (майже як їх іспанські колеги), з мотиву – "нам самим не вистачає".

Leopard 2A4 австрійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

В 2020 році Австрія мала оборонний бюджет порядка 3 мільярдів доларів. На такий кошторис австрійці утримували зокрема сухопутні сили чисельністю 12,2 тисяч військовослужбовців, зведених у 4 бригади.

В їх розпорядженні – 56 танків Leopard 2A4, 112 гусеничних бойових машин піхоти Ulan (відома також як ASCOD), 112 багатоцільових колісних бронемашин типу Pandur, 32 гусеничні тягачі BvS-10, 216 бронеавтомобілів типів Dingo 2 та IVECO LMV.

Гусенична БМП Ulan (вона ж ASCOD) австрійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також – 49 інженерних бронемашин, зокрема 27 гусеничних БРЕМ 4KH7FA-SB Greif (+11 на зберіганні) та 10 БРЕМ типу M88A1, 12 колісних Dingo 2 ARV. Протитанкове озброєння – неназвана кількість шведських ПТРК RBS 56, що мають місцеве позначення Bill 2.

Артилерія - 48 САУ M109A5ÖE (шість подібних нещодавно для ЗСУ передала Латвія), 57 мінометів sGrW 86 калібру 120 мм (ще + 40 таких мінометів на зберіганні).

Австрійські Eurofighter Typhoon, ілюстративне фото з відкритих джерел

Авіація - 15 винищувачів Eurofighter Typhoon, 3 транспортні літаки C-130K Hercules, 8 легких багатоцільових літаків типу PC-6B Turbo Porter; 28 навчальних літаків типів PC-7 Turbo Trainer, Saab 105Oe та DA40NG.

Парк гвинтокрилів збройних сил Австрії виглядає ще більш "різношерстно" - 19 багатоцільових вертольотів типу SA316/SA319 Alouette III, 10 багатоцільових легких гвинтокрилів типу OH-58B Kiowa, 9 гвинтокрилів типу S-70A-42 Black Hawk та 23 легкі вертольоти типу Bell 212.

Гвинтокрил Bell 212 австрійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Протиповітряна оборона Австрії зведена у 2 батальйони ППО та 1 радіотехнічний батальйон, основні засоби ППО – переносні зенітно-ракетні комплекси Mistral (без вказівки кількості), 24 зенітні гармати GDF-005 калібру 35 мм (+6 таких на зберіганні), комплекси IRIS-T (без вказівки по кількості).

Читайте також: Надутий "щит Європи": Німеччина навіть після "астрономічного" збільшення військового бюджету не дотягує до вимог НАТО