xcounter
#

Хорвати мали б отримувати БМП Bradley вже в цьому році, але виробник пручається через ціну модернізації

5094
Всі фото: U.S. DoD
Всі фото: U.S. DoD

Хоча насправді затримка може бути не такою й значною, бо сторони нібито вже майже домовилися щодо всіх "гострих кутів"

Хорватія мала б у цьому році почати отримувати від США вживані бойові машини піхоти Bradley, але вони ризикують затриматися – про це розповідають у виданні Jutarnji list.

Нагадаємо – ще на початку 2022 року Хорватія погодила закупівлю одразу 89 вживаних американських бойових машин піхоти Bradley у версії M2A2 ODS у рамках угоди на 196 млн доларів, з яких майже 51 млн долар пожертвують США, а хорвати безпосередньо на закупівлю виділять 145,3 млн долар.

Читайте також: Як два Bradley в Іраку в одному бою несподівано для себе впритул знищили одразу п'ять Т-72

З цих машин 62 будуть у повністю бойовій версії, п’ять – для навчання і ще 22 як донор запасних частин. Також у рамках цієї угоди США виділяють 11 млн доларів на капремонт та модернізацію БМП, які проходитимуть вже безпосередньо в Хорватії на заводі холдингу "Джуро Джакович" [Đuro Đaković] спільно з BAE Systems.

І за попередніми планами, як розповідають у виданні, початок поставки машин на завод, де планується модернізувати ці бронемашини, мала б розпочатися в кінці цього року, але судячи з усього, машини приїдуть в Хорватію вже в наступному році.

Відео ілюстративне

Загалом ситуація з цими машинами виникла наступна – фахівці з війська Хорватії вже відібрали БМП, і вони фактично вже належать хорватам, але перед тим, як відправити їх в країну, необхідно узгодити ціни на обладнання та модернізацію з виробниками, а це має робити Армія США від імені Хорватії.

І якщо з виробниками засобів зв’язку та іншого обладнання вдалося домовитися, то BAE Systems наразі не погоджується на ціну, яку встановили за модернізацію машин, бо в компанії хочуть отримати ціну, яка була узгоджена для "українського ринку", водночас як Армія США планує вибити максимально низьку ціну модернізації.

Хоча подробиць щодо цих перемовин немає, але відзначається, що вони начебто добігають кінця, а загалом машини мають затриматися на декілька місяців і почнуть прибувати в Хорватію вже в першому кварталі 2024 року.

Читайте також: Хорватія остаточно вирішила, що буде робити зі своїми Мі-8 і чи відправляться вони в ЗСУ