xcounter
#

ХБТЗ цього місяця планує відвантажити першу у 2022 році партію оновлених Т-64 ЗСУ (відео)

5602
Оновлені на ХБТЗ танки Т-64 для ЗСУ
Оновлені на ХБТЗ танки Т-64 для ЗСУ

Завод вже завантажений на цей рік численними замовленнями від Міноборони України й виконує роботи з постачання чотирьох модифікацій танків

В рамках відвідання українськими журналістами ДП "Харківський бронетанковий завод" (входить до складу ДК "Укроборонпром") 15 лютого цього року, керівництво ХБТЗ ознаймило представників ЗМІ з виробничими планами на поточний рік.

Зокрема, директор держпідприємства Герман Сметанін повідомив журналістам "5 каналу", що перша партія оновлених Т-64, яку збираються відвантажити Збройним силам України, майже готова.

Читайте також: ЗСУ провели перші навчання з використанням Т-64БМ2

"Зразки, які стоять позаду мене (було продемонстровано три одиниці у версії, яку зазвичай називають Т-64 зразка 2017 року) - це Т-64БВ. Це перший контракт цього року і ми його, я сподіваюсь, цього місяця завершимо, трішки з випередженням графіку", - розповів керівник ХБТЗ.

Т-64БВ
Оновлені на ХБТЗ танки Т-64 для ЗСУ

При цьому він додав, що на наступний місяць (березень 2022 року) "вже піде інша модифікація". Наразі, за його словами, на підприємстві випускають чотири модифікації модернізованих танків Т-64 й портфель замовлень сформований майже до кінця поточного року.

Т-64БВ зразка 2022 року
Модернізований Т-64БВ зразка 2022 року під час випробувань / Фото: прес-служба "Укроборонпром"

"У роботі є чотири модифікації зразків. Усі вони 2022 року, оскільки в наших військовослужбовців є деякі пропозиції, досвід. Ми кожного року покращуємо свою техніку. Тому в цьому році техніка буде з покращеннями, відповідно до зразків минулого року", - повідомив Герман Сметанін.

Т-64БВ
Працівник ХБТЗ демонструє журналістам роботу нового приладу, завдяки якому екіпаж танка може спостерігати ситуацію навколо з кількох камер, побачити дані навігатора та контрольні показники роботи двигуна

Серед цих машин, ймовірно, будуть і так звані Т-64БВ зразка 2022 року, про початок випробувань яких нещодавно повідомляла прес-служба Концерну.

За словами директора ХБТЗ оновлений танк отримав "близько восьми покращень" (від версії попереднього року). Зокрема, решітчасті протикумулятивні екрани, додатковий захист паливних баків, сучасну апаратуру внутрішнього зв’язку та комутації й гумові захисні підбаштові щитки.

Т-64БВК
Модернізований на ХБТЗ командирський танк Т-64БВК під час випробувань

Ще однією версію, яку вже замовило Міністерство оборони України, за словами Сметаніна стане партія модернізованих командирських танків Т-64БВК. Про створення вперше за часів Незалежності України глибокої модернізації такої машини повідомили наприкінці 2021 року.

Т-64БМ2
Також було продемонстровано й два нових Т-64БМ2

"Ми вже підписали контракт та отримали авансування (на виготовлення партії Т-64БВК у 2022 році) від Міноборони", - зазначив Герман Сметанін.

ХБТЗ Т-64БВ
Під час презентації журналістам продемонстрували оновлені танки Т-64 (зразка 2017 року) Т-64БМ-2, ТКБМ "Дозор-Б" та БТР-4Е

Загальна кількість замовлених танків та їх назви не уточнюються, але керівництво держпідприємства повідомило, що бронетанковий завод наразі передає замовнику по чотири одиниці техніки щомісяця. Це стосується як відремонтованих танків Т-64 та Т-80, так і нових модернізованих Т-64БМ2.

Читайте також: НА ХБТЗ розповіли про долю нових Т-64БМ2 та нові проекти й замовлення