xcounter
#

Держава повиймала більшість палок з коліс української оборонки, але досі залишила одну від Держаудитслужби

Держава повиймала більшість палок з коліс української оборонки, але досі залишила одну від Держаудитслужби
13170

Поки Польща вливає мільярди в оборонку для нарощування випуску зброї, у Держаудитслужбі України продовжують вважати, що українські зброярі повинні повернути 2,5 млрд грн, попри те, що навіть у Міноборони це називають абсурдом та грою на користь РФ

Вкрай важливий в умовах війни процес спрощення процедур щодо випуску українського озброєння вже дає доволі позитивні результати, хоча об'єктивно мав стартувати значно раніше. І хоча більшість палок з коліс українського ОПК вже вдалось витягти, деякі з них продовжують не лише стирчати, а їх наполегливо тримають.

Мова йде про результати діяльності Державної аудиторської служби України, яка на початку липня потрапила у скандал з тим, що за результатами перевірки Міноборони України знайшла "порушення" на 2,5 млрд грн. Причина - виробники озброєння, як державні, так і приватні, отримали прибуток (на рівні 5-10%) за передане озброєння у 2022 році, якій тепер мають повернути.

Читайте також: У Reuters кажуть, що США мають важливе рішення по F-16 для України, але питання все ще у строках навчання
українська бронетехніка

Причиною такого рішення є вже скоригована постанова Кабміну від 20 березня 2022 року №335. Її прийняли в умовах початку повномасштабного російського вторгнення, що відобразилось на її якості. І вона була написана таким чином, що дозволяла знайти заборону закладати прибуток виробника у ціну зброї.

Тобто українські зброярі, на думку Держаудитслужби мали працювати у найкращому випадку "в нуль". І такий підхід насправді не працює, а для збільшення виробництва озброєння навпаки необхідні додаткові кошти. Як це робить Польща, яка не лише надає астрономічні замовлення власним оборонним компаніям, а й прямо вливає додаткові 3 млрд доларів, щоб вони могли їх виконати.

Саме за такий формалізм у Міноборони України ситуацію назвали "абсурдною", та такою, що "віддаляє перемогу". Більше того, вона стосувалась лише українських виробників озброєння, іноземні компанії могли продавати зброю без жодних обмежень. Тобто був введений дуже дивний "зворотній" протекціонізм.

Але, як розповів виконавчий директор "Національної асоціації підприємств оборонної промисловості" (NAUDI) Максим Полив’яний в ефірі Espreso (на відео з 07:08), ситуація, попри доволі гучний скандал, залишилась не вирішенню. Й у Міноборони України ведеться робота, як з Держаудитслужбою, так і зі зброярами.

Водночас позитивом є те, що це стосується лише попереднього періоду, бо 11 листопада 2022 року Кабмін прийняв постанову №1275. Вона змінила порядок здійснення оборонних закупівель на період воєнного стану та врегулювала питання прибутку оборонних підприємств, який може становити до 25%.

"Відносно нових контрактів, то цієї проблеми вже немає, але контракти, які були укладені раніше - то там залишається ця проблема. Зараз робиться все можливо, але поки це питання не врегульовано", - розповів виконавчий директор NAUDI.

Це звісно не пряме вливання додаткових мільярдів доларів, як це робить Польща для нарощування випуску озброєння, але вже не добивання власних зброярів.

польский ОПК

"На сьогодні, єдиним прибутком та способом виживання для вітчизняних оборонних підприємств є внутрішнє державне оборонне замовлення, бо вся продукція зараз йде лише на потреби наших військових. І розвиватись, вкладати кошти у модернізацію виробництва, нові розробки можливо лише з цього прибутку", - зазначив Максим Полив’яний.

Також він зазначив, що в цілому ситуація у питанні зайвих бюрократичних перепон стає кращою. Наприклад, відома ситуація зі спрощенням контролю над імпортом комплектуючих для зброї та дронів, що нарешті дозволило оминути величезний масив митної бюрократії.

Нагадаємо, що весь 2022 рік Державна служба експортного контролю вимагала дозвільні документи на дрони, комплектуючі до них, засоби зв'язку та РЕБ тощо. Але 9 грудня 2022 року Кабмін прийняв постанову, яка вивела доволі значний перелік виробів з під додаткового контролю з боку держави.

БПЛА Шарк

"Виведено з-під державного експортного контролю імпорт усіх позицій із військового списку, які не підлягають міжнародній звітності. Це дуже гарний крок з боку уряду. NAUDI й інші громадські організації, підприємства розробляли проєкт постанови, збирали дані для комфортнішої роботи, адже воєнні умови важкі для виробників: ракетні обстріли, порушення логістики, проблеми у відносинах з іноземцями, дозволи, ліцензії на імпорт", - розповів Максим Полив’яний.

І разом зі спрощенням процедур проведення випробувань для допуску зразків до експлуатації у Збройних Силах України, який скоротився до тижнів з років, це дійсно витягування значної частини палок з коліс української оборонної промисловості.

Читайте також: РФ збирається зробити 6000 Shahed-136, але не може скопіювати двигун цього дрона