xcounter
#

Польща для масштабування випуску озброєння додатково вливає понад 3 млрд доларів у ОПК

3360
(всі фото: Polska Grupa Zbrojeniowa)
(всі фото: Polska Grupa Zbrojeniowa)

Окрім закупівлі готових західних зразків, витрат на локалізацію випуску озброєння у Польщі активно вливають гроші у власний оборонно-промисловий комплекс

Варшава продовжує демонструвати чіткий підхід у питанні підвищення обороноздатності й мова йде не лише про закупівлю іноземних зразків техніки у дійсно вражаючих масштабах, а й про розвиток власного оборонно-промислового комплексу.

І для того, щоб він міг наростити випуск озброєння та реалізував локалізацію іноземних зразків польський уряд вирішив влити у нього додаткові й доволі значні кошти. Наприклад, конгломерат Polska Grupa Zbrojeniowa має отримати додаткові ресурси у вигляді рекапіталізації на суму 13 млрд злотих - близько 3,17 млрд доларів.

Читайте також: Чи реально зробити свою крилату ракету і понад 10 років тримати її в секреті
Polska Grupa Zbrojeniowa
Про це повідомив міністр державних активів Польщі Яцек Сасін [Jacek Sasin], якого цитує Rzeczpospolita, який зазначив, що ці кошти необхідні для того, щоб збільшити виробництво таких зразків озброєння, як САУ Krab, почати ліцензійне виробництво танків K2PL та САУ K9PL, ПЗРК Piorun, штурмових гвинтівок Grot.

Але звісно нові ресурси потрібні для того, щоб реалізувати випуск 1400 легких БМП Borsuk, важких БМП CBWP, бронеавтомобілів LPR, часткової локалізації виробництва 500 HIMARS, корейських легких винищувачів FA-50 тощо.

БМП Borsuk
БМП Borsuk

І ці витрати йдуть паралельно із самими замовленнями локалізації та контрактами на виробництво, бо є єдиною умовою їх виконання, бо це потребує значного розширення виробничих потужностей.

З боку Defense Express можемо зазначити, що Варшава йде на такі витрати не лише через те, що потребує кардинального переозброєння, а вочевидь з огляду на перспективи ринку озброєння. Бо наразі у світі вже відчувається дефіцит озброєння і ця тенденція цілком може зберігатися десятиріччя.

Тобто вкладаючи гроші в оборонку зараз, у Польщі розуміють, що за рахунок майбутніх експортних контрактів всі ці гроші потім повернуться в країну. І поки в інших країнах ЄС процеси розгойдування власних оборонно-промислових комплексів об'єктивно затягують та бюрократизують, у Варшаві не витрачають час, який є не менш важливим ресурсом за гроші.

Читайте також: Флот США попрощався з кораблем з проблемної серії, який прослужив менш як 5 років