xcounter
#

Нідерланди замовили для ЗСУ додаткові САУ Dita та снарядів на 271 млн євро

2915
 САУ Dita (всі фото: Excalibur Army)
САУ Dita (всі фото: Excalibur Army)

Чеські САУ Dita замовила Нідерланди для військової допомоги України, до постачання боєприпасів приєднується Данія

Нідерланди замовили у Чехії шість самохідних гаубиць Dita від Excalibur Army, щоб передати їх Україні. Про це стало відомо з публікації Міністерства оборони Нідерландів, але строки виробництва та постачання обіцяної зброї поки невідомі.

Ця ініціатива є розширенням попереднього замовлення на дев’ять самохідних артсистем, у лютому 2024 року. У підсумку виходить, що ЗСУ матимуть до 15 цих 155-мм САУ, які відрізняються високим ступенем автоматизації. Зокрема екіпаж Dita лише дві особи, а дальність стрільби зі ствола довжиною 47 калібрів складає до 39 км.

Читайте також: Як Туреччина хотіла ввести податок в $22 на підтримку оборонної промисловості, і чому довелось передумати
Чеська самохідна гармата-гаубиця Dita
САУ Dita

Це постачання також доволі цікаве тим, що остаточно ліквідує будь-які питання щодо дефіциту стволів для українських САУ. Бо ще у травні цього року у Словаччини розгорівся скандал, мовляв, стволи які були необхідні для виробництва українських САУ пішли на виробництво артсистем для Азербайджану. Справа в тому, що стволи для САУ Dita та для Zuzana 2, які також замовлені партнерами для України, виробляє словацька ZTS Special.

І якби були будь-які проблеми з цим, то Амстердам точно не став би замовляти додаткові артилерійські установки в Excalibur Army. Також це означає, що виробничі можливості чеської компанії достатні для одночасного виконання цього нового контракту для України та доволі великого замовлення на 70 одиниць для Азербайджану.

Повідомляється також, що Данія спільно з Нідерландами продовжує реалізації чеської боєприпасної ініціативи із закупівлі 155-мм та 152-мм снарядів. Враховуючи те, що загалом у САУ Dita та снаряди Амстердам інвестує 271 млн євро, це означає, що на боєприпаси буде витрачено понад 200 млн євро. Це приблизна сума, бо вартість колісних САУ Dita від Excalibur Army невідома.

Таким чином, якщо виключно на боєприпаси піде понад 200 млн євро це про від 45 тисяч боєприпасів, якщо взяти за орієнтир вартість німецьких 155-мм снарядів на рівні червня 2024 року. Або, якщо скористатися розкритими даними від Czechoslovak Group, які постачаються їх за 3200 євро за один - понад 62,5 тисячі боєприпасів. Водночас вартість чеських може бути іншою.

Щодо строків постачання, то очікувати їх постачання в Україну варто у 2025 році. Перша партія у розмірі 180 тисяч боєприпасів за чеської ініціативи ЗСУ передається поступово від червня 2024 року.

Читайте також: Торгівля "гарматним м'ясом": чи важко КНДР дати 11-12 тисяч бійців для армії РФ та чи може це стати постійним поповненням