xcounter
#

Понад 4 тисячі за 155-мм снаряд: німці оголосили масштабні закупівлі, в тому числі й для України

4123
Фото — Rheinmetall
Фото — Rheinmetall

Всього у рамках виділених коштів Німеччина планує закупити двісті тисяч артилерійських боєприпасів

Міністерство оборони Німеччини на своєму офіційному сайті повідомило, що 5 червня бюджетний комітет Бундестагу погодив закупівлю додаткової кількості 155-мм артилерійських боєприпасів, причому хороша новина полягає в тому, що ці боєприпаси можуть використовуватися і як для поповнення запасів німецького війська, і також для передачі Україні у рамках оборонної допомоги.

У оборонному відомстві країни прямо підкреслюють, що сьогодні Сили оборони України мають значні витрати артилерійських боєприпасів, передусім 155-мм. Також наголошують й на тому, що в умовах сьогоднішньої безпекової обстановки в світі їм треба потурбуватися й про власні запаси — як про їхнє поповнення, так і про розширення.

Читайте також: Як Rheinmetall розширяє географію виробництва боєприпасів у Європі: від Іспанії до Балтії та України

Як йдеться у повідомленні, закупівлю 155-мм боєприпасів профінансують як зі спецфондів Бундесверу, так і з оборонного бюджету. Сума закупівель становить 880 млн євро.

У повідомленні не розкривається, яка кількість снарядів має бути виготовлена за ці кошти, але раніше західні ЗМІ повідомляли, що йдеться про замовлення для Rheinmetall на 200 тисяч боєприпасів. Тобто у грубому підрахунку ціна одного 155-мм снаряда у рамках цього замовлення становить 4400 євро або приблизно 4788 доларів.

Крім того, у підписаній угоді прописано, що до цієї ініціативи можуть приєднатися й інші країни — зокрема зараз йдуть перемовини про домовленості з такими країнами, як Данія, Естонія та Нідерланди.

Нагадаємо, що цього місяця в рамках чеської ініціативи з постачання боєприпасів Україна має отримати першу партію артилерійських снарядів, а всього до кінця року мають передати 500 тисяч артилерійських боєприпасів.

Читайте також: Без допомоги Україні: у Конгресі США з'явився проєкт оборонного бюджету на наступний рік