xcounter
#

Азербайджан отримав першу САУ Dita, які постачаються за втаємниченим контрактом на 70 одиниць

11149
САУ Dita
САУ Dita

Попри початок постачання САУ Dita від чеського Excalibur Army до Азербайджану про укладання контракту досі офіційно не повідомлено

Азербайджан почав отримувати чеські колісні самохідні артилерійські установки Dita від Excalibur Army. Першу артсистему нібито було зафільмовано у країні та опубліковано місцевим оглядачем.

Наразі це неофіційна інформація, але навряд могло бути інакше через те, що саме існування контракту на постачання цих САУ залишається непублічним. Як мінімум, ані Прага, ані Баку офіційно не повідомляли про його існування. Але за неофіційною інформацією мова йде про замовлення одразу 70 САУ Dita.

Читайте також: Росіяни бідкаються на українські зенітні дрони, але починають вигадувати засоби протидії

Водночас про існування контракту почали активно говорити ще у травні 2024 після того, як словацький опозиційний політик звинуватив свій уряд у тому, що словацькій DMD Group нібито було наказано віддати стволи від Zuzana 2 для України до Азербайджану для Dita.

Defense Express вже розбирав можливість такого рішення. І головне, що треба розуміти - постачання Zuzana 2 здійснюється за контрактом із Данією, Німеччиною та Норвегією.

Тому якщо уряд одіозного Роберта Фіцо на це пішов, то Братислава має підготуватись до сплати штрафних санкцій своїм партнерам по ЄС та серйозним репутаційним втратам.

Більше того, завдяки відео остаточно підтвердилось, що ствол на Dita для Азербайджану має штатну довжину 45 калібрів, в той час, коли на Zuzana 2 стандартні 52 калібри, хоча обидва дійсно виготовляються на ZTS Special, що входить до DMD Group. Тобто навряд хтось у когось забирав стволи.

І хоча можливо мова й могла йти про пріоритетність розподілу виробничих можливостей, дуже сумнівно, що це було б пов'язано із ризиком зірвати виконання контрактів.

Тим паче, що "український" контракт у рази менший за угоду із Азербайджаном. Нагадаємо, що у жовтні 2022 року Данія, Німеччина та Норвегія замовили для України 16 САУ Zuzana 2 за 92 млн євро.

Читайте також: Boeing пропонує одному з сусідів України купити ще вертольотів - але поки все на дуже ранніх стадіях