xcounter
#

Боєприпаси за чеською ініціативою нарешті дістались України: скільки їх у першій партії

3014
Боєприпаси за чеською ініціативою нарешті дістались України: скільки їх у першій партії

Чехія давно офіційно повідомила, про те, що перше постачання буде зі 180 тисяч боєприпасів, які будуть надходити партіями починаючи якраз з червня

Попри те, що Чехія ініціювала постачання до України боєприпасів з третіх країн ще на почату 2024 року, лише зараз перша партія посилила ЗСУ.

Про це повідомив премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала, який зазначив, що перші снаряди прибули "певний час тому", а також не став уточнювати розмір цієї партії.

Читайте також: У KNDS розкрили характеристики EuroPuls, ізраїльського аналога HIMARS: буде запускати й крилаті ракети та дрони

Зазначимо, що попри враження про максимальне швидке постачання цих боєприпасів, вже у березні існували три різних офіційних заяви щодо термінів постачання. Тоді президент Чехії Петр Павел повідомив, що вони можуть прибути вже протягом кількох тижнів, якщо все піде за планом. Петр Фіала зазначив, що на це підуть місяці. А радник з нацбезпеки Чехії Томаш Пояр зазначив, що снаряди почнуть надходити у червні.

Згодом саме червень, як строк передачі боєприпасів, був оголошений Петром Павелом на початку травня. Також він й оголосив, що перша партій буде складатися зі 180 тисяч боєприпасів. А також зазначив, що повільність постачання була напряму пов'язана із необхідністю дотримання секретності, бо боєприпаси закуповуються у тих країнах, які можуть продавати ці самі снаряди до РФ.

Саме цей строк оголосив й прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наприкінці травня, додавши, що на боєприпаси вже зібрано 1,6 млрд євро. Тоді ж очільник чеського МЗС Ян Ліпавський зазначив, що постачання снарядів, яке розпочнеться у червні пройде партіями у межах від 50 та 100 тисяч снарядів на місяць.

155-мм снаряд

Таким чином вочевидь мова йде про передачу до України саме такої доволі значної кількості великокаліберних боєприпасів у межах 50-100 тисяч одиниць.

Окрім того, якщо мова все ж таки йде про постачання першої партії зі 180 тисяч снарядів, то можливо навіть обраховувати скільки часу пішло виключно на доставку. Бо про її контактування Петр Фіала повідомив у середині квітня. І на отримання, перевірку та передачу до ЗСУ пішло майже три місяці, що у теперішніх реаліях неможливо назвати довгим строком.

Зрештою треба нагадати, що постачання боєприпасів за чеською ініціативою будуть тривати значний час і мова йде про підписання серії контрактів. Наприклад, ще у квітні опрацьовувалась угода на 300 тисяч боєприпасів, а загальна кількість оцінювалась від 800 до 1,5 млн снарядів великого калібру.

Читайте також: Бити дрони з дробовиків та кулеметів хочуть і на Заході, компанії відзначають зростання попиту в цьому напрямку