xcounter
#

На снаряди для ЗСУ поза межами ЄС вже зібрали 300 млн євро: скільки це у боєприпасах

6551
На снаряди для ЗСУ поза межами ЄС вже зібрали 300 млн євро: скільки це у боєприпасах

До ініціативи закупити снаряди для ЗСУ поза межами ЄС приєдналось 15 країн

Після того, як Чехія закликала приєднатися до ініціативи закупити снаряди для України поза межами ЄС цю ініціативу вже підтримали Нідерланди, які виділили 100 млн євро, а тепер й Бельгія, яка оголосила про виділення 200 млн євро. Про що заявив прем’єр Александр де Кроо.

Читайте також: Рашисти вперше показали нову РСЗВ "Возрождение на базі системи "Земледелие"

Нагадаємо, що чеська ініціатива полягає у тому, що Прага у третіх країнах знайшла можливість купити 800 тисяч артилерійських боєприпасів з яких 500 тисяч у калібрі 155-мм, а ще 300 тисяч у 122-мм калібрі.

Зазначимо, що прем’єр-міністр Чехії Петер Фіала під час безпекової зустрічі європейських країн у Парижі повідомив, що загалом до цієї ініціативи приєдналось 15 країн, тому логічно очікувати, що кількість держав, які зроблять відповідні внески буде більше.

Водночас й 300 млн євро це вже доволі вагома сума, але на питання скільки це у снарядах, то тут все залежить від того, за якою ціною вони будуть придбані та в кого. Зокрема 155-мм боєприпаси на прикладі замовлення НАТО через власну агенцію із закупівель NSPA показали ціну у 5,45 тисячі за одиницю. За таким цінником - це 59,6 тисячі 155-мм снарядів нового західного виробництва.

155 мм снарди

Але у цьому випадку мова йде про треті країни серед яких згадувались Південна Корея, Туреччина та Південна Африканська Республіка та навіть Індія. Остання до речі є виробником боєприпасів, й на початку лютого продала Саудівській Аравії неоголошену партію 155-мм боєприпасів за 255 млн доларів.

Вартість індійських боєприпасів наразі невідома, але у 2017 та 2019 роках на прикладі контрактів для ОАЕ їх вартість була трохи нижча за європейські. У першому контракті за 40 тисяч снарядів були оцінені у 40 млн доларів, а у другому 50 тисяч у 46 млн доларів, тобто по 920-1000 доларів за один.

Й цілком можливо що й зараз снаряди в Індії, як й в інших не західних країнах можуть коштувати трохи дешевше, тим більше що мова не обов'язкове йде про снаряди нового виробництва. У іншому випадку на закупівлю знайденого півмільйона 155-мм боєприпасів необхідно знайти 2,72 млрд доларів.

Читайте також: Наші МіГ-29 та Су-24М були адаптовані під французькі AASM Hammer, але по Mirage 2000D поки "ні"