xcounter
#

Завод "Маяк" починає практичні тести оновленого варіанту великокаліберного кулемета КТ-12,7 для БМ "Оплот"

13532
Зенітна установка КТ-12,7 та танковий панорамний прицільний комплекс ПНК-6 на башті танка БМ "Оплот"
Зенітна установка КТ-12,7 та танковий панорамний прицільний комплекс ПНК-6 на башті танка БМ "Оплот"

А ось піхотна версія української зброї почне "польові" випробування дещо пізніше - наприкінці літа цього року

ПАТ "Завод "Маяк" (входить до складу ДК "Укроборонпром") з 27 травня ц.р. починає практичну серію тестів оновленої версії радянського кулемета НСВТ, власного виробництва, з покращеними характеристиками влучності.

Як повідомив Defense Express головний конструктор Заводу "Маяк" Олександр Гордєєв, український КТ-12,7 буде не лише спроектований за західними стандартами, а й матиме розроблену на підприємстві систему, котра дозволить значно покращити кучність та влучність стрільби цього кулемета.

Читайте також: На Заводі "Маяк" відновлюють першу партію мінометів "Молот" М-120-15 ЗСУ (фото)
Оплот
"Американський" БМ "Оплот" (замовлений США), що брав участь в показі для делегації Пакистану у травні 2021 року, озброєний ще старим варіантом КТ-12,7

Нагадаємо, перші зразки КТ-12,7 (український аналог великокаліберного кулемета НСВТ) були представлені на початку 2021 року. На відміну від строго зразка, що виготовлявся в СРСР, модель виробництва Заводу "Маяк" створена за сучасними західними стандартами у партнерстві з компаніями Bartlein Barrels Inc. (США) – яка є виробником так званих "бланків" ствола та ARS Ballistics (Велика Британія), що займалась оснащенням для вгону його в прецизійну геометрію.

КТ-12,7
Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від ПАТ "Завод "Маяк"

Окрім танкової версії, яка, доречи, має бути надалі встановлена на оновлену версію танка БМ "Оплот", на ПАТ "Завод "Маяк" також працюють і над дефіцитним піхотним варіантом кулемету - КМ-12,7 (аналог радянського НСВ 12,7). Його випробовування (за планом також оснащеного спецмеханізмом для збільшення влучності) орієнтовно розпочнуться у серпні 2021 року.

НСВ
Російський великокаліберний кулемет НСВ 12,7 "Утес", захоплений військовими ЗСУ 2016 році на Донбасі

Паралельно будуть проходити й тести серійних версій кулемету КТ-7,62 (для бронетехніки) та КМ-7,62 (піхотний варіант) над покращенням влучності яких теж збираються попрацювати.

Головний конструктор "Маяка" Олександр Гордєєв впевнений, що після необхідних випробувань запропоновані рішення дозволять зробити чи ненайкращі версії кулеметів такого калібру у світі за показниками влучності стрільби, до того ж будуть значно перевершувати аналоги за мінімізацією витрат боєкомплекту і як наслідок будуть мати більший ресурс використання.

Читайте також: Завод "Маяк" показав як їх танкові кулемети витримують екстремальний холод (фото)