xcounter
#

На Заводі "Маяк" відновлюють першу партію мінометів "Молот" М-120-15 ЗСУ (фото)

2385
Партія мінометів М-120-15 "Молот" ЗСУ, що прибула для ремонту та відновлення на "Завод "Маяк"
Партія мінометів М-120-15 "Молот" ЗСУ, що прибула для ремонту та відновлення на "Завод "Маяк"

Безпосередній ремонт цього озброєння вперше відбувається на заводі-виробнику

На початку березня цього року фахівці ПАТ "Завод "Маяк" (входить до складу ДК "Укроборонпром»") почали виконувати свої зобов’язання по гарантійному та післягарантійному ремонту 120-мм мінометів М-120-15 "Молот".

На підприємстві відзначають, що "вперше, на сьомому році експлуатації мінометів в умовах війни, їх ремонт буде здійснюватися на підприємстві-виробнику, згідно з відповідною процедурою, з перевіркою процесів ремонту представником Замовника".

Читайте також: В цьому році ЗСУ можуть придбати великокаліберні снайперські комплекси від Заводу "Маяк" (відео)

Наразі проходить діагностика збірних вузлів до мінометів, яка дасть можливість виявити та усунути всі можливі недоліки.

Лише після всеосяжної перевірки всіх складових та вузлів озброєння, на держпідприємстві почнуть власне ремонтно-відновлювальні роботи.

Молот
Перевірка мінометів на ПАТ "Завод "Маяк"

Нагадаємо, наприкінці січня цього року на ПАТ "Завод "Маяк" провів офіційну презентацію модернізованої версії 120-мм міномету М-120-15 "Молот". Оновлена версія отримала вдосконалену опорну плиту й механізм ходу з покращеними характеристиками.

Молот
Модернізований 120-мм міномет М-120-15 "Молот" виробництва АТ "Завод "Маяк" отримав полегшену та більш досконалу опорну плиту

Однак найбільшу увагу спеціалісти підприємства приділили питанню безпеки, а саме унеможливленні так званого "подвійного заряджання", котре в більшості випадків й призводить до трагічних інцидентів під час використання озброєння такого типу.

Молот
Ось так виглядає запобіжник перших "Молотів" після тривалої експлуатації в екстремальних умовах

Так, на заводі було створено новий біметалевий запобіжник, в якому окремі залізні елементи були замінені на більш стійку до корозії та високих температур "збройову латунь".

Молот
Новий запобіжник подвійного заряджання отримав бронзові деталі, котрі не ржавіють та більш стійки до перегріву

На підприємстві переконані, що модернізована версія буде максимально безпечною при використанні. Так, під час випробувань з оновленого М-120-15 було випущено п’ять тисяч пострілів, без якихось проблем чи ускладнень в процесі стрільб.

Наразі, після низки інцидентів в попередні роки, які призвели до загибелі та поранень українських військовослужбовців, експлуатація міномета "Молот" було припинена.

Молот
Запобіжник подвійного заряджання 120-мм М-120-15 "Молот" виробництва АТ "Завод "Маяк" під час презентації 29 січня 2021 року

"На цей час у ЗС України прийняте рішення щодо припинення експлуатації мінометів калібру 120 мм М-120-15 Молот", - повідомила прес-служба Міноборони у серпні минулого року.

Молот
В ЗСУ з 2015 року поставлено близько 300 мінометів М-120-15 "Молот"

"Міноборони, проаналізувавши негативний досвід закупівлі мінометів вітчизняного виробництва, досконало вивчило стан наявних розробок нових зразків мінометів та здійснює їх закупівлю після проведення повного комплексу випробувань та прийняття на озброєння ЗС України", - додавалося у повідомленні.

Молот
Збройні сили України потребують безпечні міномети власного виробництва, переконаний головний конструктор ПАТ "Завод "Маяк" Олександр Гордєєв

З огляду на нові реалії та вимоги, на заводі проводять роботу з постановки оновленої версії міномета на озброєння, після всіх необхідних перевірок.

"Військове представництво перевіряє якість мінометів, далі міжвідомча комісія ухвалюватиме остаточне рішення щодо подальшої долі "Молота", - відзначив головний конструктор ПАТ "Завод "Маяк" Олександр Гордєєв.

Читайте також: Міноборони в рамках ДОЗ-2020 закуповує 120-мм міномети в Болгарії