xcounter
#

Влітку Завод "Маяк" почне випробовування піхотної версії великокаліберного кулемета КМ-12,7

11996
Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від ПАТ "Завод "Маяк"
Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від ПАТ "Завод "Маяк"

Підприємство продовжує опановувати виробництво лінійки кулеметів всіх "радянських" калібрів

Київське ПАТ "Завод "Маяк" (входить до складу ДК "Укроборонпром") створило переносний піхотний варіант відомого "зенітного" танкового кулемета КТ-12,7 під набій 12,7х108мм.

Як повідомила прес-служба підприємства, вже через кілька місяців (влітку ц.р.) українські зброярі почнуть випробування бойової роботи цього зразка зброї на полігоні.

Читайте також: На Заводі "Маяк" відновлюють першу партію мінометів "Молот" М-120-15 ЗСУ (фото)

"Маємо третє у світі виробництво кулеметів цього сімейства. Перше було створено у радянські часи у Казахстані, друге знаходиться в країні окупантів", - відзначили у прес-службі Заводу "Маяк".

"Бойові показники КМ-12,7 значно перевищать можливості конкурентів та західних аналогів", - впевнені на підприємстві.

КТ-12,7
Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від ПАТ "Завод "Маяк"

Нагадаємо, ПАТ "Завод "Маяк" вже певний час серійно виготовляє танкові кулемети КТ-7,62, які встановлюються на нову українську бронетехніку, як то, наприклад, партія з 45 БТР-4Е, які були поставлені Збройним силам України минулого року.

КТ-7,62
На заводі "Маяк" серійно випускають танкові кулемети дещо меншого калібру КТ-7,62

Своєю чергою, у січні цього року, головний конструктор Заводу "Маяк" Олександр Гордєєв повідомив про початок випробувань української версії танкового кулемета КТ-12,7 (вітчизняний варіант модернізації радянського великокаліберного кулемета НСВТ/НСВ 12,7 "Утес").

За його словами, два дослідні зразки цього кулемета мали почати заводські вогневі випробування у лютому ц.р.

НСВТ
Танковий варіант НСВТ на Т-72 та його піхотна версія НСВ "Утес"

На відміну від радянського зразка, модель виробництва Заводу "Маяк" створена за сучасними західними стандартами у партнерстві з компаніями Bartlein Barrels Inc. (США) та ARS Ballistics (Велика Британія).

Варто додати, що київські зброярі також працюють і над створенням власного варіанту великокаліберного кулемета калібру 14,5 мм (аналог радянського КПВ/КПВТ). Із завершенням цих розробок та постановкою їх на озброєння на Заводі "Маяк" фактично опанують повний цикл виробництва кулеметів усіх калібрів, які наразі використовуються Збройними силами України.

Читайте також: Завод "Маяк" та "Аеророзвідка" випробували ударний дрон на навчаннях ЗСУ (фото)