xcounter
#

Замість XQ-58A Valkyrie чи UH-60 Black Hawk – легкий автомобіль: у США тестують платформи для запуску БПЛА

6204
Запуск безпілотника з надлегкого автомобіля
Запуск безпілотника з надлегкого автомобіля

Безпілотник ALTIUS "переходить" з повітряних платформ на наземні

Армія США продовжує експерименти із запуском невеликого БПЛА Agile-Launch Tactically Integrated Unmanned System або ж ALTIUS з надлегкого тактичного транспортного засобу.

Дрон вже запускали з безпілотних літальних апаратів MQ-1C і XQ-58A Valkyrie, а також з вертольотів UH-60 Black Hawk, але з автомобіля його запускають вперше.

Читайте також: Рятуватимуть життя: FLIR поставить 600 роботів для американських військових

ALTIUS 600
Безпілотник ALTIUS 600

Так, на фото, опублікованому в Twitter групою Future Vertical Lift Cross-Functional Team, продемонстровано запуск безпілотника однією з двох пневматичних інтегрованих пускових систем (PILS), що розташована на надлегкій тактичній машині DAGOR.

Таким чином, Армія США відпрацьовує тактику використання безпілотників з транспортних засобів для розширення можливостей під час виконання місії, зокрема розвідувальних та радіоелектронної боротьби, а також запускати баражуючі боєприпаси для атаки цілей у складі рою.

UH-60 Black Hawk
Ще один варіант запуску дронів – з гелікоптера

Досі такі пропозиції стосувалися БПЛА у рамках проєкту ALE (Air Launch Effects), однак, зрештою, такі ж технології та навіть апаратне забезпечення можна адаптувати і для запуску з наземних платформ.

Тим паче, що ALTIUS-600, який "засвітився" на фото з твіту, призначений як для повітряного, так і для наземного запуску, а компанія-розробник Area-I повідомляла про плани перетворити цей БПЛА на баражуючий боєприпас.

БПЛА
Поле бою майбутнього: безпілотники запускаються з різних типів платформ

Таким чином, використовуючи надлегкі машини з пусковими з баражуючими боєприпасами, невелика група піхоти потенційно могла б забезпечити ефективну атаку по легкоброньованих цілях чи навіть важкоброньованій техніці.

В умовах боїв у місті запуск дронів за допомогою транспортних засобів забезпечив би перевагу як для регулярних операцій, так і для роботи спеціальних сил.

Читайте також: Новий гвинтокрил для національних ВМС: який варіант краще обрати Україні