xcounter
#

Безекіпажне небо: безпілотник XQ-58A Valkyrie успішно запустив дрон під час польоту

3776
Kratos XQ-58A Valkyrie
Kratos XQ-58A Valkyrie

Експерименти з БПЛА XQ-58A Valkyrie, який, серед усього, є одним з кандидатів у рамках програми Skyborg, продовжуються: тепер він вчиться запускати дрони під час польоту

Безпілотник Kratos XQ-58A Valkyrie успішно запустив невеликий дрон зі свого внутрішнього відсіку, призначеного для зброї.

Так, 26 березня цього року, під час шостого льотного випробування Valkyrie на випробувальному полігоні Юма, що в Аризоні, цей безпілотник вперше відкрив двері відсіку для корисного навантаження та випустив невеликий автономний дрон ALTIUS-600, створений компанією Area-I.

Читайте також: Для захисту від Bayraktar TB2: Західний військовий округ Росії переозброять на ЗРК "Тор-М2"
БПЛА ALTIUS-600
Безпілотник XQ-58A Valkyrie запускає дрон ALTIUS-600 під час випробувань 26 березня 2021 року

Зазначається, що після успішного запуску системи ALTIUS, безпілотник Valkyrie завершив додаткові випробування, спрямовані на розширення діапазону польоту БПЛА.

Стверджується, що дрон ALTIUS-600 може бути запущений для виконання різних завдань, зокрема для здійснення радіоелектронної боротьби, розвідки, боротьби з ворожими БПЛА, а також для створення кінетичних ефектів.

ALTIUS-600
ALTIUS-600

За даними розробника цей дрон може важити до 12,3 кг, з яких близько 2,7 кг – це корисне навантаження; час перебування у повітрі – близько чотирьох годин.

Окрім польотів з Valkyrie, у США також експериментують з платформою ALTIUS у рамках інших проєктів, наприклад, демонстрації Project Convergence, де цей дрон був розгорнутий з БПЛА MQ-1C Gray Eagle.

Також різні експерименти проводять і з власне Valkyrie: раніше його випробували як вузол зв’язку для винищувачів F-35 і F-22, а також цей БПЛА оцінюють як потенційного кандидата у рамках програми Skyborg, що передбачає створення безпілотника, оснащеного штучним інтелектом, який буде автономно літати разом з пілотованими літаками.

Читайте також: Як дивитись футбол з відстані у 25 км: Elbit Systems показала нову систему розвідки для безпілотника