xcounter
#

З 2022 року Північна Корея запустила понад 80 ракет і є підозра, що помагав Китай

4374
Випробувальний пуск крилатої ракети КНДР, січень 2024 року, фото з відкритих джерел
Випробувальний пуск крилатої ракети КНДР, січень 2024 року, фото з відкритих джерел

Виявилось, що ознаки співпраці ракетників з обох країн лежать у відкритому доступі

Журналісти видання Nikkei Asia разом із профільними технічними фахівцями проаналізували базу наукових публікацій Scopus на предмет наявності там публікацій спеціалістів по ракетним технологіям із Північної Кореї та інших країн.

Проведений аналіз показав, що значна частка із цього обсягу публікацій була написана спільно спеціалістами з КНДР та КНР, і це заодно непрямо вказує на те, що Пекін міг напряму допомагати Пхеньяну в роботах по ракетній програмі. Про це йдеться в статті згаданого вище Nikkei Asia ось за цим посиланням.

Читайте також: Скільки УМПК виробляє РФ: з'явилась оцінка потужностей російського виробництва
Ким Чен Ин під час візиту на виробництво ракет KN-23, січень 2024 року, пропагандистське фото з відкритих джерел

Автори цього видання пишуть, що загалом база наукових публікацій Scopus налічує 91 мільйон записів. Вони ж у своєму аналізі вирішили виділити лише наукові статті авторів з Північної Кореї, починаючи із грудня 2016 року як часу посилення санкцій ООН проти режиму чучхе, і до вересня 2023 року.

Загалом їм вдалось виділити 657 дослідницьких робіт, в створенні яких брали участь автори з КНДР. Із цього обсягу ракетних технологій напряму стосувалось 110 публікацій, із яких 85% (або 95 статей) були написані авторами з КНДР у співпраці саме з китайськими колегами, а 61% із цих публікацій (або ж 67 статей) стосувались досліджень, які напряму фінансував уряд КНР.

На цьому тлі автори Nikkei Asia припускають, що "під прикриттям спільних наукових досліджень Північна Корея могла отримати від Китаю напряму чутливі ракетні технології". Тим більш, що з 2022 року сама КНДР провела понад 80 випробувальних пусків не тільки балістичних, але й крилатих ракет також.

Північнокорейські балістичні ракети KN-23, що мають схожість з російським ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express доповнимо, що описане вище може слугувати хіба що загальним припущенням щодо того, звідки Північна Корея могла взяти технології для розгортання виробництва ракет, котрі РФ уже використовувала для ударів по Україні.

З іншої сторони, навіть такі припущення на даний момент мають свою цінність. Бо, наприклад, можемо пригадати про детальні фото ракети з КНДР, якою росіяни били по Харкову в січні 2024 року, і там була дуже показова деталь - через намагання приховати походження на всій ракеті був лише один ієрогліф.

Раніше ми також розповідали про те, що розмір бойової частини балістичних ракет з КНДР може становити до 1000 кг, але точність сумнівна. Крім того, ми також писали про те, що КНДР зробила свою нову копію Х-35 та успішно її відстріляла.

KN-23

Читайте також: Знищений командний пункт РФ на судні керував ударами дронів по Херсонщині