xcounter
#

Все буде добре: в ДКАУ запевняють, що супутник "Січ-2-30" запустять відповідно до графіка

1212
Український супутник дистанційного зондування землі "Січ-2-30"
Український супутник дистанційного зондування землі "Січ-2-30"

Цей апарат дистанційного зондування землі має стати першим з угрупування українських супутників, яке передбачується створити до 2025 року

У п'ятницю, 10 вересня 2021 року, Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський у КБ "Південне" провів нараду за участі Голови Державного космічного агентства України Володимира Тафтая та керівників вітчизняних підприємств космічного та ракетного кластера.

Під час цього заходу, за повідомленням прес-служби "Урядового порталу", очільники ДКАУ та ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля" доповіли про поточну ситуацію із забезпечення виведення на орбіту космічного апарату дистанційного зондування землі "Січ-2-30".

Читайте також: Сім розвідувальних супутників за чотири роки: в ДКАУ розповіли про амбітні плани
Січ-2-30
Український супутник дистанційного зондування землі "Січ-2-30"

Наразі проведено вимірювання магнітних характеристик (проведені у серпні 2021 року на магнітовимірювальному стенді Магнітодинамічного комплексу Інституту технічних проблем магнетизму НАН України), завершено електро-радіотехнічні випробування та кваліфікаційні випробування габаритно-динамічного макету космічного апарата з кваліфікаційною моделлю адаптера та макетом системи відокремлення.

"За їх словами на сьогодні все виконуються згідно з Генеральним графіком. Запуск супутника "Січ-2-30", як і планувалося має відбутися у грудні 2021 року. Резервна дата – січень 2022 року", - повідомив Олег Уруський по результатах доповіді.

Нагадаємо, у травні 2021 року стало відомо про підписання контракту з виведення на орбіту українського КА "Січ-2-30" ракетою-носієм Falcon-9 з європейською компанією ISILAUNCH, як є уповноваженим підрядником американської компанії SpaceX.

Falcon-9
Ракета-носій Falcon-9 компанії SpaceX наразі є найбільш затребуваною у світі з РН для запуску супутників на орбіту Землі

Часовий проміжок для запуску "Січ-2-30" визначено: основний – грудень 2021 року, резерв – січень 2022 року. Відповідний авансовий платіж з української сторони вже проведено.

Січ-2М
До кінця 2025 року в Україні планують створити угрупування з семи супутників дистанційного зондування землі

"Січ-2-30" стане першим кроком в рамках реалізації планів щодо створення вітчизняного угруповання космічних апаратів на навколоземній орбіті, як це передбачено Загальнодержавною цільовою науково-технічною космічною програмою на 2021-2025 роки. Документ проходить останні погодження із зацікавленими органами влади і найближчим часом буде розглянутий на Урядовому комітеті та засіданні Уряду", - зазначив Віце-прем’єр-міністр України.

Читайте також: Володимир Тафтай: у наступному році, ми плануємо запуск ракети "Циклон-4М" в Канаді