xcounter
#

Сім розвідувальних супутників за чотири роки: в ДКАУ розповіли про амбітні плани

1609
Візуалізація "угрупування" українських розвідувальних супутників типу "Січ-2М"
Візуалізація "угрупування" українських розвідувальних супутників типу "Січ-2М"

Ці очікування відображені в новій космічній програмі України на 2021-2025 роки

Окрім довгоочікуваного виводу на орбіту до кінця цього року космічного апарату дистанційного зондування землі "Січ 2-30" в Державному космічному агентстві України розраховують запустити в космос ще шість аналогічних за завданням супутників.

Про плани зі створення космічного супутникового угрупування в найближчі чотири роки повідомив в інтерв’ю телеканалу “Перший Діловий” голова ДКАУ Володимир Тафтай.

Читайте також: Україна готується запускати супутник: для мережі SICH-2M видані частотні присвоєння

За його словами, всі ці космічні апарати будуть призначені для дистанційного моніторингу земної поверхні (території України), насамперед у сфері оборони.

"Буде ще шість супутників (окрім "Січ 2-30"). Вони будуть орієнтовані на дистанційне зондування Землі. Інакше кажучи, фотографування поверхні Землі з космосу для цілей оборони та безпеки, економічної безпеки, використанню копалин та інших природних ресурсів, запобіганню або ранньому виявленню різних катастроф (пожеж, повені тощо)", - відзначив Володимир Тафтай.

Січ-2-30
Наразі український космічний апарат дистанційного зондування землі "Січ-2-30" готується до запуску на орбіту

Амбітні плани зі створення орбітального угрупування прописані в проекті нової "Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2021-2025 роки", яка незабаром повинна піти на розгляд та затвердження до відповідних державних органів влади.

Про які саме моделі космічних апаратів йде мова, повідомлено не було, однак в проекті програми була інформація щодо створення космічної системи спостереження Землі середньої просторової розрізненості та угруповання космічних апаратів високої просторової розрізненості.

супутники
За новою програмою українські супутники високої та надвисокої просторової розрізненості можуть бути розроблені й виготовлені приватними компаніями
Під перший пункт підпадає супутник типу "Січ 2-30" який має просторову розрізненість близько 8 метрів та охоплення (в одному кадрі) смуги у 46 км, чого недостатньо для виконання завдань розвідки, однак вистачить для оглядового моніторингу.

Найбільші ж кошти (909 млн грн проти 141 млн гривень по першому пункту) заплановані під створення угруповання КА високої просторової розрізненості на базі вітчизняного сканера.

Січ-3-О
Українські супутники дистанційного зондування Землі надвисокої просторової розрізненості (типу "Січ-3-О") планують запускати після 2025 року. А до цього часу для них створять вітчизняний сканер

Ймовірно мова йде про супутники на кшталт "Січ-2М", технічних характеристик яких має вистачити для виявлення принаймні окремих одиниць техніки або невеликих груп людей.

Січ-3-Р
Супутник радіолокаційного спостереження Землі "Січ-3-Р", що розробляється у рамках Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України

Водночас варто зауважити, що в новій космічній програмі декларується "відкритість" проектів. Тобто розробкою та виготовленням подібних супутників можуть займатися не лише профільні державні підприємства (КБ "Південне"), а й приватні компанії в межах визначеного технічного завдання та фінансування.

Читайте також: Космическое противостояние современности. ч.2