xcounter
#

Україна впродовж п’яти років може отримати космічне угруповання з трьох супутників

2671
Український космічний апарат дистанційного зондування землі "Січ-2-1"
Український космічний апарат дистанційного зондування землі "Січ-2-1"

Таке супутникове угруповання може складатись із вітчизняних апаратів дистанційного зондування Землі, які зможуть використовувати й Збройні сили. Мова може йти про моделі розроблені ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля" - "Січ-2-1", "Січ-2М" та "Січ-3-О"

При державному сприянні та відповідному фінансуванні Україна до 2026 року здатна вивести на орбіту три власних супутники спостереження (дистанційного зондування землі).

Січ-2-1

Читайте також: Віце-прем'єр-міністру Олегу Уруському на КБ "Південне" показали складові нового оперативно-тактичного комплексу
Український космічний апарат дистанційного зондування землі "Січ-2-1"

Власне перший з них вже зібраний. Наразі проходить перевірка всіх його систем з метою підготовки до запуску.

"Він повністю зібраний і зараз проводяться його (мова йде про "Січ-2-1") електричні випробування, це перевірка систем на їх функціонування. Я можу приблизно сказати, що ми більше половини цих випробувань вже виконали. У нас є затверджений генеральний мережевий графік робіт і ми працюємо згідно з цим графіком. Поки що ми не маємо ніякого відставання", - розповів в інтерв’ю програмі Security Talks головний конструктор космічних апартів, комплексів та систем КБ "Південне" Костянтин Білоусов.

Січ-2-1
"Січ-2-1" готують до майбутнього запуску

Паралельно проходять перемовини щодо укладення відповідної угоди про доставку супутника на орбіту з компанією SpaceX. Зокрема, днями представники Державного космічного агентства та Комітету економічного розвитку успішно завершили черговий етап перемовин з американською компанією.

Січ-2-1

"Зараз ми можемо говорити про те, що умови контракту попередньо узгоджені і у України відтепер є можливість підписати договір на пускові послуги з легендарною американською компанією. Ціна контракту - $1 млн, що є надзвичайно приємною для України ціною та у восьмеро нижчою за ту, яка була запланована від самого початку", - повідомив 4 березня ц.р. голова парламентського Комітету Дмитро Наталуха.

За його словами, "КБ "Південне" може вже до кінця цього тижня підписати контракт" і якщо будуть вирішені технічні питання й підготовлені необхідні документи, то запуск відбудеться до кінця цього року.

Південне
Україна запустила в космос сім космічних апаратів, проте два останніх це лише маленькі зонди

Варто відзначити, що функціонал "Січ-2-1" хоч і може бути використаний українськими військовими, все ж є недостатнім для виконання завдань розвідки. Просторова розрізненість апарату лише 8 метрів, що дозволить помітити лише великі об’єкти або скупчення ворожої техніки. Однак він непогано може вирішувати оглядові завдання, оскільки під час спостереження охоплює на землі смугу у 46 км.

Січ

Зовсім інші можливості у перспективних українських супутників "Січ-2М" та "Січ-3-О", що розроблені ДП "Конструкторське бюро "Південне". Вони мають високу та надвисоку просторову розрізненість відповідно. Так, наприклад, супутник "Січ-3-О" здатен "роздивитися" на землі під час знімання об’єкти розмірами у 0,5 метра, що дозволяє фіксувати будь-яку окрему одиницю техніки або скупчення людей.

Космос
Український Центр прийому та обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля у місті Дунаївці, що на Хмельниччині

"Січ-3-О" вже спроектований фахівцями КБ "Південне", однак виготовити та вивести його на орбіту вдасться не раніше 2025-2026 року (при оперативному прийнятті низки необхідних рішень від держструктур та фінансуванні).

Січ-3-О

Таким чином, в найближче п’ятиріччя Збройні сили могли б отримати власне невелике космічне угрупування розвідувальних апаратів, що дозволило б суттєво наростити спроможності в оперативному виявленні місць дислокації ворожих військ та спостереженню за їх пересуванням.

Читайте також: ​В Уряді України звернули увагу на потенціал космічної галузі