xcounter
#

Стало відомо, коли Україна планує створити орбітальне угрупування "розвідувальних" супутників

2683
Супутник дистанційного зондування Землі високої просторової розрізненості "Січ-2М"
Супутник дистанційного зондування Землі високої просторової розрізненості "Січ-2М"

Мова йде про терміни виведення на орбіту кількох вітчизняних космічних апаратів дистанційного зондування Землі

Днями Мінстратегпром оприлюднив проект Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2021-2025 роки.

За попередніми планами Міністерства, принаймні два космічні апарати ("Січ-2-30" та "Січ-2М" або його аналоги) мають бути розроблені й виготовлені до 2025 року. Окрім того, заплановане створення вітчизняних оптико-електронної системи та оптико-електронного сканера надвисокої просторової розрізненості.

Читайте також: Україна впродовж п’яти років може отримати космічне угруповання з трьох супутників
Січ-2-30
Український супутник дистанційного зондування Землі середньої просторової розрізненості від КБ "Південне" "Січ-2-1" (Січ-2-30)

Загальні витрати на ці роботи очікуються на рівні у 3 790 млн гривень. З цієї суми планується виділити за рахунок державного фінансування кошти на:

  • Створення космічної системи спостереження Землі середньої просторової розрізненості (апарат "Січ-2-30") – 141 млн гривень з держбюджету. При орієнтовному звершенні у поточному році;
  • Створення угруповання космічних апаратів високої просторової розрізненості (ймовірно апарат типу "Січ-2М") на базі вітчизняного сканера – 909 млн гривень. При орієнтовному терміні завершення основних робіт у 2023 році з початком у 2021;
  • Створення космічної оптико-електронної системи надвисокої просторової розрізненості на базі вітчизняного сканера – 2,4 млрд гривень. При орієнтовному завершенні основних робіт у 2024 році;
  • Створення вітчизняного оптико-електронного сканера надвисокої просторової розрізненості – 340 млн гривень. При орієнтовному завершенні основних робіт у 2025 році.
Про терміни створення вітчизняного супутника дистанційного зондування Землі надвисокої просторової розрізненості (типу "Січ-3-О") наразі невідомо

При цьому, про терміни розробки та виготовлення власне космічного апарату надвисокої просторової розрізненості (супутник типу "Січ-3-О") інформації немає.

Нагадаємо, нещодавно (7 квітня ц.р.) Уряд України нарешті визначив ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. Янгеля замовником робіт із забезпечення запуску космічного апарата дистанційного зондування землі "Січ-2-30" і його страховки, а також джерела відповідного фінансування.

Січ-2-30
Український супутник дистанційного зондування землі "Січ-2-30" наприкінці 2020 року

"Шлях до здійснення всіх необхідних організаційних та фінансових кроків із підготовки та виведення космічного апарата "Січ-2-1" ("Січ-2-30") відкритий. Надалі справа за Державним космічним агентством України та КБ "Південне", - відзначив з цього приводу Віце-прем'єр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

Підтвердив плани щодо запуску українського супутника у цьому році й новий очільник Державного космічного агентства України Володимир Тафтай.

Falcon9
Американська ракета-носій Falcon 9 яка має доставити у цьому році на орбіту український супутник "Січ-2-30"

"Космічний апарат "Січ-2-30" складений і проходить випробування. Він буде готовий для відправки з пускового майданчика SpaceX у грудні 2021 року", - повідомив він.

Варто додати, що за словами Голови ДКАУ, в новій науково-технічній космічній програмі відсутні "конкретні виконавці заходів, передбачених нею". Тобто, наприклад, космічні апарати високої просторової розрізненості можуть бути розроблені не лише КБ "Південне", а й приватними компаніями.

Січ
За новою програмою українські супутники високої та надвисокої просторової розрізненості можуть бути розроблені й виготовлені приватними компаніями
"У новій програмі викладено лише суть питання, проблеми або потреби. Наприклад, треба створити супутник із конкретними характеристиками, на його створення закладено певну суму. Різні компанії пропонують нам проєкти для виконання цього завдання, терміни виконання роботи та вартісні показники", - відзначив Володимир Тафтай.
Читайте також: Віце-прем'єр-міністру Олегу Уруському на КБ "Південне" показали складові нового оперативно-тактичного комплексу