xcounter
#

Україна може не встигнути запустити супутник "Січ-2-30" в цьому році: гроші на запуск досі "заморожені"

1189
КБ "Південне" у березні 2021 року продовжує роботи з доведення супутника "Січ-2-30" / Фото: Дмитро Кисилевський
КБ "Південне" у березні 2021 року продовжує роботи з доведення супутника "Січ-2-30" / Фото: Дмитро Кисилевський

Ці кошти начебто ніяк не може розблокувати Кабмін через дії окремих міністерств

Про цю проблему повідомив народний депутат Дмитро Кисилевський, який нещодавно відвідав КБ "Південне" "з метою з'ясувати, як йдуть справи із супутником "Січ 2-1", він же "Січ 2-30", про запуск якого все активніше говорять".

За його словами, наразі готовність космічного апарату становить близько 90%, а готовність наземного сегмента - близько 50% (станом на січень 2021 року – відповідно 85% та 45%). Тобто фізично є реальна можливість до кінця року, як і було заплановано, закінчити всі роботи й провести запуск супутника на орбіту.

Читайте також: КБ "Південне" у деталях показало надзвукову ракету "Блискавка" (фото)

Однак підготовці запуску та контрактуванню місця на ракеті Falcon 9 компанії Space X (з якою ведуться перемовини щодо пуску) начебто заважає зволікання з "розморозкою" грошей для фінансування цих дій.

Січ-2-1
Український супутник дистанційного зондування землі "Січ-2-1" (Січ 2-30)

"Ми маємо справу з дуже рідкісним випадком, коли гроші для запуску супутника є. Причому є вони у самого КБ, правда заморожені. Це кошти, які залишилися після одного з нереалізованих проектів. Їх вистачить на підготовку супутника і наземного сегмента до запуску, оплату запуску, страховку, транспортування та інші витрати", - повідомив народний депутат.

Січ-2-1

На думку Дмитра Кисилевського подальша затримка з "розморозкою" фінансування, навіть в кілька неділь, може просто зірвати плани запуску, оскільки американська ракета чекати не буде й Space X просто знайде інший корисний вантаж для запуску.

Falcon
Ракета-носій Falcon 9 на стартовому майданчику

"Розблокувати кошти має постанова Кабміну, яка вже розробило Космічне агентство і Мінстратегпром. Однак, за моєю інформацією, інші міністерства його не узгоджують. Маю велику надію, що ми маємо справу з ретельністю перевірок, а не з чимось іншим. Якщо ще пару тижнів потягнути, ризикуємо не встигнути законтрактувати місце на ракеті і "Фалькон-9»" полетить без українського супутника", - наголосив Дмитро Кисилевський.

Січ-2-1
Український супутник дистанційного зондування землі "Січ-2-1" наприкінці 2019 року

Раніше ДКАУ повідомляло, що за попередніми розрахунками, на завершення робот та пускові послуги знадобиться близько 241 млн гривень. При цьому власне запуск потребує $6 мільйонів (ціна може бути зменшена після перемовин).

За умов належного фінансування, роботи над завершенням супутника "Січ-2-30" мають бути завершені до травня цього року, а роботи над створенням наземного сегмента - до IV кварталу цього року.

Січ-2-30

Нагадаємо, завдання щодо виведення на навколоземну орбіту космічного апарату дистанційного зондування землі "Січ 2-30 (2-1)" у цьому році дав Президент України Володимир Зеленський. До грудня 2020 року цей проект не фінансувався й роботи по його доведенню не проводились.

Читайте також: Віце-прем'єр-міністру Олегу Уруському на КБ "Південне" показали складові нового оперативно-тактичного комплексу