xcounter
#

Космічне агенство активізувало роботи з підготовки до запуску "Січ-2-1"

1390
Український супутник дистанційного зондування землі "Січ-2-1"
Український супутник дистанційного зондування землі "Січ-2-1"

Національний центр управління та випробувань космічних засобів продовжує підготовку до запуску супутника "Січ-2-1"

В прес-службі НЦУВКЗ відзначили, що усі роботи проводяться відповідно до строків та обсягів робіт, які визначені організаційно-плануючими та керівними документами, що затверджені Головним конструктором космічного апарату та Державним космічним агентством.

В рамках підготовки до запуску та орбітальної експлуатації українського космічного апарату, було виконано низку робіт з модернізації наземних станцій приймання інформації, комплексу обробки, архівації та зберігання інформації та Наземної станції управління СКТРЛ-М1.

Читайте також: КБ "Південне" показало як створює новітні деталі для ракетно-космічної техніки з композиційних матеріалів (відео)
Січ-2-1

Крім того, було закуплено й встановлено нове програмне забезпечення, підготовлено та перевірено технічні засоби, що забезпечують функціонування ЦУП, як то - систему зв’язку та передачі інформації, систему енергозабезпечення тощо.

Січ-2-1

Варто додати, що згідно з інформацією оприлюдненою ДКАУ, станом на початок грудня 2020 року проект КС ДЗЗ "Січ 2-1" знаходився у замороженому стані, без фінансування та навіть пропозицій до фінансування, без будь-яких домовленостей щодо запуску супутника та його експлуатації на орбіті.

На 13 січня цього року роботи зі створення супутника "Січ 2-1" були виконані орієнтовно на 85%, роботи зі створення наземного сегмента (центр управління) – на 45%.

Січ-2-1
Український супутник дистанційного зондування землі "Січ-2-1" наприкінці 2019 року

При цьому, за попередніми оцінками фахівців, вартість завершення робот та пускові послуги відповідно до затвердженого проекту обійдуться у близько 241 млн гривень.

Січ-2-1
Український супутник дистанційного зондування землі "Січ-2-1" наприкінці 2020 року

Попередньо, вартість пускових послуг у ДКАУ оцінили в $6 мільйонів доларів, однак наразі проводяться певні заходи для їх здешевлення. Власне про запуск українського апарату домовляються з американською компанією SpaceX (та з представниками з продажу послуг цієї компанії).

Січ-2-1

Нагадаємо, на початку лютого Віцепрем'єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський провів нараду на який звернув увагу на прискорення виконання завдання Президента України щодо виведення на навколоземну орбіту космічного апарата дистанційного зондування землі "Січ-2-1", який має бути виведений на орбіту до кінця 2021 року.

Січ-2-1

Своєю чергою, представники космічного сектору України повідомили, що роботи над доведенням супутника "Січ 2-1" триватимуть щонайменше до травня 2021 року, а роботи над створенням наземного сегмента - до IV кварталу цього року. Орієнтовно, за умови належного фінансування, вітчизняний космічний апарат буде запущений у грудні 2021 року.

Читайте також: Віце-прем'єр-міністру Олегу Уруському на КБ "Південне" показали складові нового оперативно-тактичного комплексу