xcounter
#

Україна оплатила аванс, SpaceX запустить супутник "Січ-2-30" в грудні цього року

1312
Технологічні роботи по підготовці запуску - тривають
Технологічні роботи по підготовці запуску - тривають

Наша країна просувається у створенні національного космічного угрупування в сім супутників

Державне підприємство "Конструкторське бюро "Південне" ім. М.К. Янгеля" підписало контракт із виведення на орбіту космічного апарату "Січ-2-30" з європейською компанією ISILAUNCH як уповноваженим підрядником компанії SpaceX. За цим контрактом уже проведено авансовий платіж.

Про це на своєму Facebook написав Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

Читайте також: 30 см ясності: які чужі супутники служать Україні в зоні ООС

Із цього допису очільника Мінстратегпрому прямо випливає: компанія ISILAUNCH уповноважена продавати послуги по виведенню супутнього корисного навантаження на ракетах Falcon-9, що стартують із пускового майданчика компанії SpaceX (США).

Відповідно, наш супутник "Січ-2-30" буде запущений саме ракетою Falcon-9 із майданчика SpaceX, а ISILAUNCH – виступає тут тільки контрагентом.

У січні 2021 року SpaceX встановила рекорд - за допомогою однієї Falcon-9 відправила в космос одразу 130 супутників

Часовий проміжок для запуску нашого супутника "Січ-2-30" визначено так: основний – грудень 2021 року, резерв – січень 2022 року.

Але очільник Мінстратегпрому зробив таку обмовку: "Утім, маю надію, що це станеться (тобто – запуск супутника – ред.) саме в рік 30-річчя Незалежності України і завдання Президента України Володимира Зеленського буде виконане".

Так український супутник дистанційного зондування землі "Січ-2-1" виглядав наприкінці 2019 року

Поряд із фінансовими та юридичними питаннями, Україна виконує й "технологічну частину" підготовки до запуску супутника. Зокрема, як зазначив віце-прем’єр-міністр Олег Уруський, КБ "Південне" разом із Національним центром управління та випробувань космічних засобів зараз виконує всі необхідні роботи з підготовки до запуску КА "СІЧ-2-30"

Ось такий вигляд мав український супутник дистанційного зондування землі "Січ-2-1" наприкінці 2020 року, якраз у той період, коли стартували перемовини із SpaceX про можливий запуск

В свою чергу, успіх всіх заходів та вчасний запуск "Січ-2-30" відкриє шлях до реалізації задуму по створення національного космічного угрупування в сім супутників, закладеного в проект Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки.

І таким чином наша держава зможе забезпечити свої інтереси держави у сфері національної безпеки та оборони, і також – вирішувати інші завдання економічного чи науково-освітнього характеру.

Візуалізація угрупування українських розвідувальних супутників типу "Січ-2М"
Читайте також: Сім розвідувальних супутників за чотири роки: в ДКАУ розповіли про амбітні плани