xcounter
#

ВПС США тестують нову зброю для винищувачів: аеродинамічна труба має допомогти вирішити наявні проблеми

3953
Концепт винищувача F-16 з лазерною зброєю
Концепт винищувача F-16 з лазерною зброєю

Тестування в аеродинамічній трубі мають сприяти пришвидшенню реалізації "лазерних" планів ВПС США

ВПС США проводять тестування експериментальної лазерної зброї, яка буде встановлюватися на винищувачі, в спеціальних аеродинамічних трубах – це має допомогти розв’язати деякі проблеми, з якими зіштовхнулися розробники цієї зброї.

Лазерна зброя винищувач
Система лазерної зброї в аеродинамічній трубі. Фото: ВПС США

Так, у ВПС США оголосили, що нещодавні випробування лазерних систем проводилися у чотирифутовій трансзвуковій аеродинамічній трубі (або ж 4T) – ці експерименти допомагають оцінити, як поводить себе зброя в умовах ударних хвиль, що залишає літак, а також в умовах інших перешкод, які можуть вплинути на використання лазерних систем для знищення цілей.

Читайте також: Французи радіють, що і в них теж є лазерна зброя: на відео показали роботу нової системи HELMA-P

Завдяки 4Т інженери мають можливість дослідити, що відбувається з лазерною зброєю у повітряному потоці, коли літак працює на швидкості до 2 Маха, а також на висотах від рівня моря до 30 км.

Поки невідомо, які саме параметри перевірялися, але у ВПС США підтвердили, що 4Т вже використовувалася для імітації польоту реактивного винищувача з лазерною зброєю на надзвуковій швидкості.

Таким чином у ВПС США намагаються вирішити всі необхідні проблеми до того, як системи лазерної зброї інтегрують в реальні літаки. Наприклад, на початку цього року стало відомо, що ВПС США планують протестувати лазерну капсулу SHiELD, призначену для винищувачів, не раніше 2024 року.

Читайте також: Антидроновий промінь: в Ізраїлі бортовий лазер збив БПЛА під час випробувань (відео)