xcounter
#

Антидроновий промінь: в Ізраїлі бортовий лазер збив БПЛА під час випробувань (відео)

3503
Зазначається, що нова лазерна зброя, зокрема, може стати частиною системи "Залізний купол"
Зазначається, що нова лазерна зброя, зокрема, може стати частиною системи "Залізний купол"

В Ізраїлі планують, що лазерна зброя повітряного базування стане частиною багаторівневої системи протиповітряної оборони, яка має ефективно протистояти різним безпілотникам

Міністерство оборони Ізраїлю спільно з Військово-повітряними силами країни та компанією Elbit Systems провели випробування бортового лазера для протидії безпілотним літальним апаратам.

Лазерна система, що брала участь у випробуваннях, була встановлена на борту легкого одномоторного турбогвинтового літака Cessna 208B Grand Caravan.

Читайте також: Безпілотник з лазером збиває ракети: у Elbit Systems показали концепцію сучасного засобу ПРО

На відео вище можна побачити, як лазер відстежує та "стріляє" по невеликому БПЛА, запущеному з катапульти. Через декілька секунд лазер випалює БПЛА і той падає у воду.

Під час цих випробувань, що були проведені на військовому полігоні в центральній частині країни, військові відпрацювали низку сценаріїв, у результаті яких було успішно знищено невизначену кількість БПЛА. Водночас відомо, що лазер вражав цілі на відстані понад 1 км.

Elbit Systems лазерна зброя
Бортова система лазерної зброї від Elbit Systems

Як стверджують у Міноборони Ізраїлю, перехоплення БПЛА за допомогою лазеру надає низку переваг, як от низька вартість (якщо не враховувати вартість розробки такої системи), здатність перехоплювати БПЛА на великих висотах та відстанях, а також можливість "захистити значні території".

Така система розглядається передусім як доповнення до існуючих систем, таких як Iron Dome.

Лазерна зброя
Момент "випалювання" безпілотника лазером

"Випробування пройшли успішно завдяки низці унікальних технологічних активів. Ми вважаємо, що використання потужного лазера для недорогого перехоплення ракет та БПЛА противника ближче до районів їх запуску та якомога далі від населених пунктів пропонує значні зміни в обороноздатність Ізраїлю", – зазначає Орен Сабаг, генеральний директор Elbit Systems ISTAR.

Читайте також: Просте рішення проти дешевих дронів: Raytheon модернізує лазерну систему HELWS