xcounter
#

Просте рішення проти дешевих дронів: Raytheon модернізує лазерну систему HELWS

2030
Розробка цієї системи стартувала у 2019 році
Розробка цієї системи стартувала у 2019 році

Лазерна система HELWS легко монтується на автомобіль та потребує лише одного оператора. Заряду батареї вистачає на 4 години роботи і забезпечує від 20 до 30 лазерних пострілів

Військово-повітряні сили США уклали з Raytheon Technologies контракт на 15,5 млн доларів на постачання модернізованої версії своєї лазерної системи HELWS.

Розробку ціє системи Дослідницька лабораторія США замовила у Raytheon у 2019 році – тоді було укладено контракт на 23,8 млн доларів на постачання двох прототипів, пізніше у тому ж році було укладено ще один контракт вартістю 13,1 млн доларів на третій прототип. Перші два прототипи були розгорнуті за кордоном для проведення випробувань у 2020 році.

Читайте також: "Залізне жало": Ізраїль випробував високоточний мінометний боєприпас з лазерним наведенням і GPS (відео)

Лазерна зброя
Експериментальний зразок системи на базі легкого всюдиходу Polaris MRZR

Зазначається, що згідно з новим контрактом, системи HELWS мають бути поставлені у розібраному вигляді на піддонах для потенційного використання з різними платформами.

Система HELWS призначена для знищення невеликих безпілотників – вона здатна знищити дрон на відстані до трьох кілометрів, утримуючи його в фокусі протягом п’яти секунд поспіль. Оператор керує зброєю за допомогою звичайного ігрового контролера та ноутбука.У ВПС США сподіваються, що така зброя допоможе захистити бази від невеликих дронів.

"За тисячі годин роботи наша система HELWS довела свою надійність. Тепер у нас є можливість побудувати ще одну, більш надійну лазерну систему", – заявила Анабель Флорес, віцепрезидент з систем радіоелектронної боротьби Raytheon Intelligence & Space.

Раніше Defense Express розповідав, що Армія США отримала перші два дослідні зразки бронетранспортерів Stryker, оснащених системою лазерної зброї DE-MSHORAD. Ці машини надійшли на військову базу в Хантсвілі, штат Алабама.

БТР Stryker
Бронетранспортер Stryker із системою лазерною зброєю

А у 2022 році Армія США має отримати перший взвод із чотирьох "лазерних" бронемашин Stryker. За деякими даними, що вартість контракту на постачання таких чотирьох машин потенційно може становити близько 490 мільйонів доларів.

Читайте також: Кардинальне переозброєння: разом з гіперзвуковими ракетами есмінець Zumwalt може отримати лазерну зброю