xcounter
#

Вміє бити на 300 км: Пентагон звузив кількість кандидатів на "удар по аеродрому в Криму" до двох

226639
Вміє бити на 300 км: Пентагон звузив кількість кандидатів на "удар по аеродрому в Криму" до двох

Але таємниця "чим вдарили по військовому аеродромі в Криму" все одно поки залишається нерозкритою

Пентагон натякнув, якою зброєю ЗСУ могли поцілити по російському аеродрому в Криму. Так, 12 серпня на офіційному сайті американського оборонного відомства було опубліковане повідомлення, в якому були оприлюднені цікаві речі щодо ударів по військовому аеродрому "ВКС" РФ у Криму.

По-перше, у Пентагоні підтвердили, що Україна "розбомбила" військовий аеродром "Саки" в тимчасово окупованому Криму, тому варіант з диверсією одразу відпадає.

Читайте також: ЗСУ розгромили військовий аеродром "ВКС" РФ у Криму: понад 15 потужних ударів на відстань у 230 км (оновлюється)

По-друге, зазначалося, що США не постачали Україні високоточні далекобійні ракети ATACMS. Водночас у Пентагоні додають, що система, з якої було завдано ударів, вміє "кидати снаряди на 190 миль [300+ км – прим. DE]".

ATACMS
ATACMS

У діапазон "190 миль" (близько 300 км) вписуються два українські кандидати – ракета "Нептун", яку "навчили" бити по наземних об’єктах і яка теоретично могла подолати відстань у 300 км і оперативно-тактичний комплекс "Грім" ("Сапсан").

отрк
У варіанті для ЗСУ дальність цього ОТРК декларувалася у 500 км

Разом з тим, тут варто також зауважити і таке – повідомлення зі згадкою про ATACMS, "ракет на 190 миль" та твердженням про те, що саме Україна завдала ударів по військовому аеродрому в Криму "провисіло" на сайті Пентагону менше ніж добу – згодом повідомлення відредагували, щоб "виправити неточний опис коментарів високопоставленого представника міністерства оборони про вибухи на російській авіабазі".

Вибухи в Криму
Порівняння двох повідомлень від Пентагону про вибухи в Криму

З "початкового" повідомлення у Пентагоні залишили лише "сухий" абзац про те, що США не мають інформації про джерела вибухів на військовому аеродромі в РФ. Фото вище – для порівняння, зліва – інформація з кешованої версії сторінки, справа – "оновлене" повідомлення від Пентагону.

Читайте також: Справжні цілі в окупованому Криму: дійсно важливі об'єкти, які "смачніші" за Кримський міст