xcounter
#

Справжні цілі в окупованому Криму: дійсно важливі об'єкти, які "смачніші" за Кримський міст

Су-30СМ "ВКС" РФ на аеродромі "Бельбек"
Су-30СМ "ВКС" РФ на аеродромі "Бельбек"
14082

РФ за час окупації перетворила Крим майже на суцільну військову базу, але є об'єкти, які мають найвищий пріоритет

Після окупації Криму у 2014 році РФ перетворила півострів на суцільну військову базу, додавши до головної гавані ЧФ у Севастополі, ще й мережу авіабаз, полків протиповітряної оборони та наземне угрупування зведене у 22-й армійський корпус.

Але після знищення авіабази "Саки" поблизу селища Новофедорівка доводить, що тепер всі ці об'єкти у межах досяжності ЗСУ. Щоправда, чим саме був докинутий "недопалок" залишається дискусійним питанням. Кожній з версій: західне ракетне озброєння, українські розробки чи дії Сил спеціальних операцій, Defense Express вже присвятив окремі матеріали.

Читайте також: Яке надцікаве озброєння Швеція може виробляти для України: коли мова йде про один з найбільших ОПК Європи

Якщо взяти за основу те, що Збройні Сили України мають необхідну кількість недопалків, якими можливо "закидати" рашистів на окупованому півострові, то мова може йти про цілу плеяду об'єктів, знищення яких має значно більшу цінність ніж Кримський міст.

Наприклад, у 30 км на схід від авіабази "Саки" знаходиться авіабаза "Гвардейское", де базується 37-й змішаний авіаційний полк "ВКС РФ". Хоч і на доволі старих знімках від Google Earth на червень 2021 року видно активне використання авіабази, на якій розміщено штурмовики Су-25 та фронтові бомбардувальники Су-24. Скоріш за все від 24 лютого використання цієї авіабази "ВКС" РФ могло лише посилитись.

авіабаза Гвардейское
Авіабаза "Гвардейское", супутниковий знімок Maxar за червень 2021 року

А ось на 45 км на південь від авіабази "Саки" розміщується авіабаза "Бельбек" де розгорнутий 38-ий винищувальний полк "ВКС" РФ на літаках Су-27 та Су-30М2.

Бельбек
Авіабаза "Бельбек", супутниковий знімок Maxar за серпень 2020 року

І хоча знімки ще за серпень 2020 року, ступінь концентрації машин на цій авіабазі точно не стала меншою, бо задачею цього підрозділу є забезпечення протиповітряної оборони Криму та завоювання переваги у повітрі.

Ще один аеродром, який станом на 2020 рік активно використовувався 39-им вертолітним полком знаходиться під Джанкоєм. Але, скоріш за все, зараз вертольоти з нього перелетіли на ближчі до фронту майданчики. Але це не виключає те, що цей аеродром може використовуватись літаками фронтової авіації.

Знищення цих авіабаз вже дозволить значно легше "дихати" нашим бійцям, бо якісно зменшується повітряна компонента противника. Як відносно винищувальної авіації так відносно і штурмової та бомбардувальної ланки.

Звісно окрема категорія цілей - база Чорноморського флоту РФ у окупованому Севастополі. Саме там організовано заряджання та обслуговування рашиських кораблів, які завдають регулярні удари за допомогою "Калібрів". Також не варто забувати про позиції комплексів берегової оборони "Бастион", які також використовуються для обстрілів українських міст.

севастополь

Таким чином саме такі цілі, наразі, вбачаються значно перспективнішими ніж Кримський міст, ефективне знищення якого потребує окремої та доволі витратної операції. А також постійного вогневого контролю над ним.

Читайте також: Які сучасні літаки РФ активно падають в Україні та за чим окупанти лізуть на бази зберігання