xcounter
#

"Вагнер" у Білорусі концентрується напроти Сувальського коридору: кількість вже перевищує 4 тисячі найманців

11049
"Вагнерівці" цілком можуть спробувати здійснити рейди по території Литви та Польщі
"Вагнерівці" цілком можуть спробувати здійснити рейди по території Литви та Польщі

Пробити Сувалкский коридор та з'єднати Калінінград з РФ суходолом - дуже давня мрія Кремля

Як повідомив президент Литви Гітанас Науседа сили так званої "ЧВК "Вагнер" концентруються у районі білоруського міста Гродна, яке знаходиться на північному заході країни.

При цьому кількість самих найманців у Білорусі вже перевищує 4 тисячі, а за даними польської сторони може досягти позначки 10 тисяч.

Читайте також: Рашисти поставили на "Ланцет" дешевий чеський електромотор на 2,5 кВт (фото)

Й справа в тому, що Гродна знаходиться якраз на початку так званого Сувалкского коридору - маршрут довжиною 65 км вздовж литовсько-польського кордону, який відділяє Калінінградську область від іншої території РФ.

Сувалкский коридор

Пробиття з боку РФ цього коридору з 2010-х років у НАТО вважається одним з найбільш вірогідних сценаріїв агресії Кремля. А у Москві говорити про нього почали насправді ще у 90-х роках, коли Калінінград виявився відрізаним.

При цьому для протидії цій загрозі саме у цьому районі розгорнуті батальйонні тактичні групи Альянсу. Але у цьому випадку мова йде саме про батальйонні сили, станом на 2022 рік, це група американських військових з 800 осіб, та до 1600 осіб зі збройних сил Німеччини, Чехії, Норвегії та Нідерландів.

До цих сил звісно необхідно додати бригади збройних сил Литви та Польщі, а також загальний контингент сил швидкого реагування НАТО у Європі. Але справа в тому, що навряд мова йде про те, що "вагнерівці" готуються до повномасштабних бойових дій.

У стилі Кремля здійснювати поступові кроки з нарощування ескалації й тому, скоріше слід очікувати певних рейдових дій з боку найманців. При цьому, як на території Польщі, так й на території Литви. І для цього Сувалкский коридор також підходить, бо ділянка біля кордону з Білоруссю проходить по лісах.

Водночас будь-яке нарощування загрози близько кордонів НАТО природно призведе до часткового перемикання уваги Альянсу на нову проблему. І саме на це розраховує Кремль. При цьому вимірювання реакції Заходу вже почалось, про що говорить порушення повітряного простору Польщі білоруськими вертольотами, яке залишилось без відповіді взагалі.

Читайте також: ППО Східного флангу НАТО швидко змінюється: Фінляндія закуповує "Пращу Давида", Румунія вироблятиме SkyСeptor