xcounter
#

Рашисти поставили на "Ланцет" дешевий чеський електромотор на 2,5 кВт (фото)

11780
Рашистський дрон-камікадзе "Ланцет", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Рашистський дрон-камікадзе "Ланцет", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Це дозволяє тримати ймовірну вартість на рівні 15 тисяч доларів за одиницю, але цей мотор взагалі не розрахований на вагу "Ланцета"

У відкритому доступі з’явилось фото, яке свідчить про наступне. Бійці ЗСУ на Бахмутському напрямку "приземлили" російський дрон-камікадзе "Ланцет". Дослідження уламків цього БПЛА показало зокрема, що як силову установку рашисти використали авіаційний електромотор AXi 4120/20 потужністю 2,5 кВт від чеської компанії Model Motors.

Електромотори такої марки є цілком доступними на цивільному ринку, наприклад в Польщі їх можна замовити на окремих майданчиках для інтернет-торгівлі лише за трохи більше 600 злотих (або ж еквівалент 6 тисяч гривень або трохи більше 100 доларів). Про це OSINT-аналітик Kruku_One написав на своїй сторінці у Twitter.

Читайте також: В Україні для бронетехніки розроблено компактний РЕБ проти дронів-камікадзе, включно з "Ланцетами"
Вилучений із збитого "Ланцета" електромотор, літо 2023 року, джерело - Kruku_One

Від Defense Express додамо наступне. На даний момент поки що не відомо, чи лише така силова установка від чеської Model Motors використовується рашистами для виробництва дронів "Ланцет", чи ж російський ВПК має "в запасі" кілька варіантів подібних електромоторів, які можуть використовуватись в різних партіях цих баражуючих боєприпасів для армії РФ.

Але навіть чисто на концептуальному рівні використання такого рушія є ефективною ідеєю, оскільки реально дозволяє, наприклад, знизити заявлену вартість дрона-камікадзе "Ланцет" до заявленого рівня в 15 тисяч доларів.

Вилучений із збитого "Ланцета" електромотор та хвостова частина цього дрона-камікадзе, літо 2023 року, джерело - Kruku_One

Якщо подивимось на заявлені характеристики варіанта мотора AXi 4120/20 від Model Motors, доступного на польському ринку, то там вказується, що цей рушій розрахований на літальні апарати масою не більше 3-5 кг. Водночас, сам "Ланцет" має стартову масу 12 кг, із яких 3 кг припадає на БЧ. Тобто, виходить, рашисти поставили на свій "знаковий" дрон-камікадзе силову установку, потужність якої насправді не розрахована на такий літальний апарат.

В модельній лінійці від тої ж Model Motors є і більш потужніші електромотори, доступні у вільному продажу, наприклад - AXI 5330/18 Golden Line V2 вартістю майже 300 євро та заявленою потужністю 2,87 кВт (лінк тут), розрахований на літальні апарати масою від 5,5 кг до 16 кг, тягове зусилля залежить також від розміру пропелера, який встановлюватиметься на вал електромотора.

Демонстрація того, наскільки доступним для цивільного обороту є рушій AXi 4120/20 від Model Motors

Те, що рашистам такий рушій не вдалось здобути для свого "Ланцета", насправді показує, що агресору не вдається обійти усі "шпарини" в санкційному контролі, навіть якщо мова про продукцію формально цивільного призначення. Яка зазвичай опиняється поза увагою відповідних структур.

Читайте також: Росіяни розкрили, скільки для них коштує Ту-22М3 з ракетою Х-22, і там цифри здивують