xcounter
#

В Уряді повідомили про стан угод із Чехією щодо патронного заводу та виробництва CZ BREN 2

2386
Патрони виробництва Sellier&Bellot
Патрони виробництва Sellier&Bellot

Україна ще на початку року домовилась щодо локалізації CZ BREN 2, а розмови щодо патронного заводу разом із Sellier&Bellot почались ще у вересні 2023 року

Україна активно співпрацює із Чехією у виробництві озброєння, при цьому саме ця країна цілком може допомоги вирішити потребу у цілій сфері озброєння - штурмових гвинтівках та створенню власного виробництва патронів для стрілецького озброєння.

І як повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на брифінгу за результатами зустрічі з очільником уряду Чехії Петром Фіалою, робота у цьому напрямі активно йде.

Читайте також: РФ може мати на зберіганні до 130 МиГ-31, які модернізують під ракети "повітря-повітря" Р-37М на понад 200 км

Зокрема підтверджено, що в Україні буде побудовано новий патронний завод, як результат співробітництва чеської Sellier&Bellot, що входить до Colt CZ Group та "Укроборонсервіс".

Також підтверджено існування угоди щодо виробництва штурмових гвинтівок від Česká zbrojovka, також входить до Colt CZ Group, з неназваною компанією.

Водночас варто зазначити, що "Укроборонпром" ще у лютому 2024 року повідомив про підписання з чеською компанією Česká zbrojovka угоди про наміри щодо виробництва штурмової гвинтівки у натівському калібрі CZ BREN 2 (також відома, як CZ BREN 806).

CZ BREN 2
CZ BREN 2

А загалом перша публічна згадка про ці ініціативи припадає на вересень 2023 року, коли міноборони Чехії виступило з ініціативою почати виробництво в Україні CZ BREN 2 під локалізованою назвою "Січ", запустити виробництво патронів від Sellier&Bellot, а також співпрацювати у виробництві БМП, іншої бронетехніки, а також шасі від Tatra.

Таким чином ініціативи щодо стрілецького озброєння та боєприпасів, з огляду на слова прем'єр-міністра України, наразі ще знаходяться на етапі реалізації. Водночас слід зазначити, що в поточних умовах, коли кожен клаптик української землі знаходиться під прицілом далекобійних ракетних атак, навряд чи потрібно робити анонси щодо початку роботи таких підприємств.

Sellier&Bellot
Виробництво патронів на заводі Sellier&Bellot

Також треба зважити на те, що запуск виробництва дійсно не відбувається у короткі строки. Зокрема про відкриття першої ремонтно-виробничої ділянки спільного підприємства Rheinmetall та "Укроборонпром" було офіційно повідомлено лише у червні, хоча офіційно Rheinmetall про своє заходження в Україну оголосив ще у травні 2023 року.

Читайте також: Найбільший український FPV-дрон "Королева Шершнів": бомбер, камікадзе, мінер та навіть матка