xcounter
#

Ударний БПЛА від ДП "Антонов", бронетанкове замовлення під загрозою та "Богдана" по-китайськи: події тижня від Defense Express

14709
Модернізований гелікоптер Мі-8МСБ-В та ракета класу "повітря-повітря" Р-73
Модернізований гелікоптер Мі-8МСБ-В та ракета класу "повітря-повітря" Р-73

На ДП "Антонов" вирішили реанімувати амбітний проект, на ХКБМ планують перейти на скорочений робочий тиждень та як одна з найбільших армій світу бере на озброєння колісні САУ: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Стратегічний ударний БПЛА від ДП "Антонов"

На Державному підприємстві "Антонов" вирішили відродити роботи зі створення важкого ударно-розвідувального безпілотного комплексу.

Читайте також: Зватимуть його "Сайгак": визначено вимоги до нового легкового автомобіля підвищеної прохідності для ЗС України
ДП "Антонов"
Рендерне зображення перспективного багатоцільового стратегічного БПЛА від ДП "Антонов" / Фото: АрміяInform

"З ініціативи "Укроборонпрому", яка була проявлена на одному із засідань Ради директорів, нам порекомендували розглянути можливість інноваційного проекту безпілотного літального апарату оперативно-стратегічного важкого, висотного класу", - повідомив директор програм БПАК ДП "Антонов" Микола Воробйов в інтерв'ю виданню АрміяInform.

"Інноваційним проектом, ми вважаємо, може бути проект безпілотного літального апарату важкого класу, вище 3 тонн злітної ваги й з корисним навантаженням близько 800 кг", - розповів Микола Воробйов.

Він стверджує, що авіаційні підприємства України, під час проведеного на цю тему наради підтвердили, що володіють необхідним науково-технічним потенціалом і можливостями для створення подібного комплексу.

Майже як винищувач

Незабаром армійська авіація Збройних сил України може отримати оновлені гвинтокрилі машини, які будуть здатні успішно вести бойові дії вночі, використати високоточне озброєння та навіть зможуть протистояти бойовим літакам в повітряному бою.

Мі-8МСБ-В
Мі-8МСБ-В з комплексами 524Р та "Барєр-В" й НАР С-8 та на виставці MSPO-2018

Так, стало відомо що приватне підприємство "Рамзай" вже опанувало виробництво подібної системи й наразі проходять її державні випробування.

Р-27 Р-73 ракети
Ракети виробництва ДАКХ "Артем" - Р-27 та Р-73 (ліворуч)

При цьому український комплекс паралельно постачається інозамовникам – відомо про експорт чотирьох таких систем в Уганду та Камерун. Деталі – в матеріалі Defense Exrpess.

Бронетанкове замовлення для ЗСУ на 2021 рік знову під загрозою

Попри велике цьогорічне замовлення від Міністерства оборони та значні аванси с держбюджету у Харкові планують відправити на "одноднівку" понад 100 "топових" працівників.

ХКБМ БТР-4Е
Нові БТР-4Е для ЗСУ у цеху ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова"

Так, бронетанковий кластер ДК "Укроборонпром" продовжує "дивувати" парадоксальними явищами. У той час як ДП "Завод імені Малишева" майже не має державних замовлень й працівники місяцями сидять без зарплатні через недостатнє фінансування, сусіднє ДП ХКБМ, яке отримало велетенське замовлення на 70 БТР-4, готується до переходу на одноденний робочий тиждень.

ХКБМ
Текст наказу про встановлення неповного робочого тижня на ХКБМ

Як стало відомо Defense Express, понад 100 (за попередніми розрахунками від 120 до 150 осіб) висококваліфікованих працівників "Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" з 14 липня 2021 року мають перейти на одноденний графік праці. Інші деталі – в нашому матеріалі.

Сенсаційні побажання

Командувачі родів військ ЗСУ розповіли, яке нове озброєння вони хочуть. Плани з розвитку та закупівлі різних видів ОВТ були озвучені в рамках Всеукраїнського форуму.

Зброя Україна
Деякі зі зразків техніки, які окремі роди сил ЗСУ хотіли б або планують отримати найближчим часом

Так, на другий день проведення форуму "Україна 30.Безпека країни" (12 травня цього року) про основні напрямки розвитку окремих родів військ ЗСУ та про бачення військових з оснащення їх новими зразками озброєння та військової техніки розповіли безпосередньо Командувачі цих сил.

Про плани розвитку Сухопутних військ в найближчий перспективі розповів командувач СВ генерал-полковник Олександр Сирський, про оснащення Десантно-штурмових військ ЗСУ - командувач ДШВ генерал-лейтенант Євген Мойсюк, про український флот - командувач Військово-Морських Сил контрадмірал Олексій Неїжпапа, а про побажання Повітряних Сил ЗС України - ТВО командувача ПС ЗСУ генерал-лейтенант Аркадій Вашутін.

Про те, яке нове озброєння Командувачі хочуть бачити у своїх військах Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

"Богдана" по-китайськи

Dana-2M чи "Богдана" - таке протиставлення існує, бо нема повного розуміння, як ці дві САУ "уживатимуться" між собою у бойових порядках Збройних Сил України.

І в цьому випадку мова не тільки про тактичну роль кожної із цієї самохідних установок, але й також – "різнобій" у калібрах: 152-мм у Dana-2M та 155-мм у "Богдани".

Китай САУ
Китайські військові почали перехід на новітні артустановки у 2020 році

Дискусія про те, яка із цих двох САУ краща точно існуватиме до того часу, поки не відбудеться насичення новітніми системами артилерії ЗСУ. І відповідно – до цього часу будуть апеляції до досвіду тих країн, що уже взяли на озброєння колісні самохідні артилерійські установки.

Зазвичай заведено згадувати про приклади САУ, що виробляються та використовуються в країнах Європи -французьку Caesar, німецьку PzH 2000 чи шведську Archer FH77. Сьогодні ж розповімо про приклад найбільшої країни Азії – Китаю.

Гарної неділі!

Читайте також: "Радіонікс" розробляє головки самонаведення для вітчизняного ЗРК від ДККБ "Луч"