xcounter
#

"Богдана" по-китайськи: як одна з найбільших армій світу бере на озброєння колісні САУ

15722
Китайські військові почали перехід на новітні артустановки у 2020 році
Китайські військові почали перехід на новітні артустановки у 2020 році

Для заміни своєї буксированої артилерії армія Піднебесної обрала самохідні установки одразу двох калібрів – 122 міліметри та 155 міліметрів

Dana-2M чи "Богдана" - таке протиставлення існує, бо нема повного розуміння, як ці дві САУ "уживатимуться" між собою у бойових порядках Збройних Сил України.

І в даному випадку мова не тільки про тактичну роль кожної із цієї самохідних установок, але й також – "різнобій" у калібрах: 152-мм у Dana-2M та 155-мм у "Богдани".

Читайте також: САУ Dana-M2 в Україні: унікальне детальне відео з випробувань нової зброї, оцінки військових та промисловців

Дискусія про те, яка із цих двох САУ краща точно існуватиме до того часу, поки не відбудеться насичення новітніми системами артилерії ЗСУ. І відповідно – до цього часу будуть апеляції до досвіду тих країн, що уже взяли на озброєння колісні самохідні артилерійські установки.

Зазвичай прийнято згадувати про приклади САУ, що виробляються та використовуються в країнах Європи -французьку Caesar, німецьку PzH 2000 чи шведську Archer FH77. Сьогодні ж розповімо при приклад найбільшої країни Азії, себто Китаю.

САУ 2С22 "Богдана" на чолі парадної колони

Портал Janes розповів: частини Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) ведуть успішне переозброєння на колісні самохідні артилерійські установки власного виробництва.

Зокрема, одна із бригад 80-ї групи Сухопутних військ НВАК отримала 155-мм САУ PCL-181. Ці артустановки військові Піднебесної "засвітили", коли відпрацьовували відбиття атаки противника на приморському напрямі.

Китайська колісна САУ PCL-181 калібром 155 міліметрів

Водночас, частини 75 групи Сухопутних військ НВАК

переозброюються

на 122-мм колісні САУ PCL-171.

Обидві колісні САУ покликані замінити буксировану артилерію в бойових порядках армії Китаю, їх поставки почались буквально в 2020 році. Ці артустановки мають хороші тактико-технічні характеристики, на рівні своїх європейських аналогів.

Польові стрільби батареї установок PCL-171, кадри китайського державного телебачення

Зокрема, САУ PCL-181 має 25 тонн бойової маси, обслуга – 6 осіб, боєкомплект – 27 пострілів, швидкість пересування по шосе – до 100 кілометрів на годину.

По САУ PCL-171 є такі дані: боєкомплект – 27 пострілів, дальність стрільби звичайним снарядом – до 22 кілометрів, швидкість пересування по трасі – до 120 кілометрів на годину.

Вивантаження САУ PCL-181 із транспортного літака

Але тут слід також зважити на те, в яких саме регіонах НВАК використовує свої новітні колісні САУ: мова про приморські райони та гірські території на прикордонні з Індією

І це прямо вказує, що керівництво китайської армії не вважає свої "аналоги" української "Богдани" - панацеєю, і планує використовувати САУ САУ PCL-171 та САУ PCL-181 за умов маневрених бойових дій, де в першу чергу важливою буде саме рівень мобільності самохідної артустановки, вогнева міць – важлива в другу чергу.

Артилеристи НВАК готуються до стрільби
Читайте також: "Порівнювати Dana-M2 з наявними в Україні установками – це як порівнювати "Жигулі" з Mercedes", – Андрій Таран