xcounter
#

У США оцінили можливості РФ підняти уламки MQ-9 Reaper та дали зрозуміти чи направлять кораблі до Чорного моря

4245
MQ-9 Reaper (всі фото: US DoD)
MQ-9 Reaper (всі фото: US DoD)

Знищення РФ ударно-розвідувального БПЛА США MQ-9 Reaper схоже взагалі залишиться без належної відповіді

Під час підсумкового брифінгу після проведення он-лайн зустрічі у форматі "Рамштайн" міністр оборони США Ллойд Остін та голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі частину часу присвятили втраті над Чорним морем БПЛА MQ-9 Reaper, який впав у результаті дій російських винищувачів.

Зокрема Марк Міллі повідомив, що дрон впав саме через "навмисну агресивну поведінку", яка була "дуже непрофесійною та дуже небезпечною". Водночас він зазначив, що поки не з'ясовано чи був "фізичний контакт" російського винищувача з MQ-9 Reaper та будуть це з'ясовувати.

Читайте також: Іспанія "підрізає крила" A400M, щоб натомість отримати більше винищувачів Eurofighter

Також він зазначив, що уламки дрона знаходяться на глибині 4000-5000 футів (1,2-1,5 км) й тому будь-яка операція з їх підйому буде вкрай складною. До того ж, були прийняті кроки для того, щоб знищити на дроні все те, що має будь-яку цінність для противника.

Тобто з вже з цього цілком зрозуміло, що будь-яких активних дій щодо збитого MQ-9 Reaper у практичній площині з боку США не буде. Й тому на питання чи буде США вводити кораблі до Чорного моря для підняття уламків голова Об'єднаного комітету начальників штабів лише зазначив, що в акваторії є кораблі союзних країн та повторив, що будь-яка операція з підйому уламків буде надскладною. Таким чином вірогідність того, що США направлять у Чорне море свої кораблі - вкрай мала.

MQ-9

Зрештою, навіть у дипломатичній площині з боку США все звелось до виклику посла РФ, а також телефонної розмови міністра оборони США Ллойда Остіна з Шойгу в якій він закликав "поводитись безпечно та професійно". Водночас Ллойд Остін також підкреслив, що США будуть продовжувати польоти дронів "там де дозволяє міжнародне право".

Й з огляду на все, коли РФ повторять ту саму ситуацію, відчуваючи лише повну безкарність та зробивши зі знищення MQ-9 Reaper у нейтральному повітряному просторі матеріал для свого "побєдобесія", залишається лише питанням часу.

Читайте також: Стала відома бойова частина російського дрона-камікадзе "Ланцет" - це інженерний заряд КЗ-6