xcounter
#

Іспанія "підрізає крила" A400M, щоб натомість отримати більше винищувачів Eurofighter

3110
Іспанський A400M, ілюстративне фото з відкритих джерел
Іспанський A400M, ілюстративне фото з відкритих джерел

І це показує, наскільки в світі збільшується черга за новими бойовими літаками, і яку ціну при цьому доводиться платити

Уряд Іспанії хоче скоротити свій портфель замовлень на військово-транспортні літаки A400M із 27 до 14 одиниць.

Поставка чергового "траншу" в 13 літаків мала би стартувати в 2025 році. Але якщо іспанська влада не підтвердить замовлення, це також "підріже" перспективи літака A400M, котрий і так не зазнав експортного успіху через свої недоліки. Про це йдеться в публікації французького порталу Opex360.

Читайте також: Німеччина "гальмує" експорт A400M, потенціал якого і так впав, і це багато що пояснює про зброю для ЗСУ
Іспанський A400M, ілюстративне фото з відкритих джерел

З формальної точки зору, Іспанія просто скористалась своїм правом, закладеним в меморандум з порятунку програми A400M, котрий був укладений в 2010 році. Країни, що на той момент вже були замовниками літаків цього типу, домовились між собою, що у випадку потреби кожна із них може зменшити свій портфель замовлень "в межах 10 літаків". До цього моменту таким правом скористалась поки що лише Німеччина, яка в підсумку купила 53 літаки замість спочатку запланованих 60.

З динамікою замовлень на A400M від Іспанії також ситуація цікава. В теорії, поставка "траншу" в 13 літаків на додачу до уже наявних 14 "бортів" в строю іспанських ВПС мала би стартувати ще в 2016 році. Але в тому ж році уряд Іспанії домовився із Airbus про "відстрочку" замовлення на 2025 рік. І при цьому вже в 2018 році, за деякими даними, вів перемовини про перепродаж в Південну Корею вже наявних 4-6 літаків A400M, однак оборудка не вдалась.

Іспанський A400M, ілюстративне фото з відкритих джерел

Військово-транспортний A400M універсальний, але дорогий та заскладний в обслуговуванні. І на такому тлі вже навіть Міноборони Франції начебто розмірковує над планом зменшити портфель замовлень на цей літак від 50 до 35 одиниць (при уже наявних 33 літаках).

В свою чергу, як доповнює Infodefensa, хоч уряд Іспанії і хоче "порізати" замовлення на A400M, але водночас і хоче розвивати свою співпрацю із Airbus. Міноборони Іспанії хоче придбати в концерну додаткові C295 в протичовновій версії та навіть збільшити портфель замовлень на Eurofighter понад "траншу" в 20 винищувачів цього типу, угода по яким була укладена в 2022 році.

Окрім всього іншого, викладена вище історія насправді показує також, як у світі буквально росте "черга" на нові бойові літаки. І як розвинутим країнам Заходу доводиться "різати" пріоритети в оборонних закупівлях, щоб вивільнити ресурси для посилення своєї тактичної авіації.

Іспанський A400M, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Франція перевірила, скільки одразу A400M може підняти у повітря, хоча дивно що вони досі літають