xcounter
#

Чи є критичною втрата MQ-9 Reaper для США та чи дізнаються рашисти щось нове

11229
MQ-9 Reaper (всі фото: US DoD)
MQ-9 Reaper (всі фото: US DoD)

Для США втрата MQ-9 Reaper​ навіть безпосередньо над ворожою територією не є чимось новим

Вчора, 14 березня, через зіткнення російського Су-27 із розвідувально-ударним БПЛА MQ-9 Reaper у нейтральних водах Чорного моря поряд з окупованим Кримом, США втратили свій дрон.

У США вже заявили, що перед тараном пара російських Су-27 скидала паливо перед дроном у небезпечній близькості до БПЛА. Після зіткнення з метою недопущення потрапляння дрона у руки рашистів він був знищений. А у РФ повідомили, що MQ-9 Reaper "впав сам" у результаті "різкого маневрування", а всі російські літаки "успішно повернулись до бази".

Читайте також: Нова ядерна гіперзвукова ракета для винищувачів Rafale: що відомо про французький проект ASN4G
MQ-9 Reaper

Водночас питання, яке одразу стало ключовим - уламки, які можуть бути цікаві РФ для вивчення. Зокрема у Пентагоні одразу повідомили, що "прийняли заходи із метою захисту" відмовившись деталізувати це питання.

Скоріш за все мова йде про те, що після втрати керування дроном всі його ключові компоненти були підірвані вбудованими засобами.

Згодом у РФ опублікували відео з прольотом Су-27 поряд із дроном ще до тарану. На ньому видно, що MQ-9 Reaper здійснює політ без озброєння.

Справа в тому, що для США втрата MQ-9 Reaper навіть прямо над "ворожою" територією не є чимось надзвичайним. Зокрема, у 2017 та двічі у 2019 році цей БПЛА збивався над Єменом хуситами, всі три рази дрон падав на контрольованій противником території. Ще один MQ-9 Reaper у Лівії був знищений з "Панциря" з активною участю "ЧВК "Вагнер". У 2020 році одразу два дрони цього типу, за офіційною версією, зіштовхнулись у Сирії, за неофіційною були збиті.

Після цих інцидентів вважати те, що у РФ немає уламків MQ-9 Reaper - більш ніж оптимістично, бо загалом, як мінімум, шість таких дронів було втрачено над ворожою територією. Й навряд у США не були готові до таких сценаріїв та не передбачили гарантоване знищення всіх компонентів, які можуть мати значення для ворога.

MQ-9 Reaper

Таким чином навряд події у небі над Чорним морем 14 березня можливо вважати поворотними. Більше того, через те, що США вже не в перше втрачають дрон від дій РФ, навряд варто очікувати будь-яких різких кроків.

Також слід зазначити, що у РФ схоже вже не вперше протидіють MQ-9 Reaper, бо навряд тактика із заливанням паливом дрона з'явилась лише зараз. Водночас, як зазначив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, США продовжують використання MQ-9 Reaper і замість втраченого в акваторії Чорного моря діє новий.

Читайте також: Чим особливі голландські кораблі проекту Alkmaar, які ВМСУ мають отримати до 2025 року