xcounter
#

У США оголосили найбільший пакет допомоги Україні на 6 млрд доларів і це лише на ракети та снаряди

3569
У США оголосили найбільший пакет допомоги Україні на 6 млрд доларів і це лише на ракети та снаряди

Hекордна сума у 6 млрд доларів майже повністю піде на закупівлю снарядів, ракет до Patriot та HIMARS, і це одразу майже половина всієї суми на програму USAI, але окрім цього є ще два надважливих пункти

У межах підсумків чергової вже 21-ї зустрічі у форматі Рамштайн, яка сьогодні, 26 квітня, пройшла у он-лайн режимі, міністр оборони США Ллойд Остін повідомив про виділення нового пакета допомоги Україні озброєнням.

Його розмір є рекордним за весь час і він становить 6 млрд доларів, які виділені за програмою Ukraine Security Assistance Initiative (USAI) - Ініціативи сприяння безпеці України. Вона передбачає закупівлю озброєння у виробників і його передачу за мірою виготовлення.

Читайте також: Airbus вперше підняв у небо гвинтокрил Racer, створений за концепцією, яку відхилив Пентагон

Відповідно до офіційного переліку, який опублікований американським оборонним відомством Україна може розраховувати на:

  • ракети до ЗРК Patriot та NASAMS
  • системи протидії БПЛА
  • боєприпаси для реактивних систем з лазерним наведенням
  • багатофункціональні та контрбатарейні радари
  • боєприпаси до HIMARS
  • артилерійські снаряди калібру 155-м і 152 мм
  • високоточні авіаційні боєприпаси
  • БПЛА Switchblade і Puma (UAS)
  • обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів із системами ППО України
  • компоненти для підтримки українського виробництва БПЛА та інших можливостей
  • тактичні вантажні автомобілі, саперні боєприпаси, стрілецька зброя та боєприпаси до неї, технічне обслуговування тощо
Patriot
Пуск GEM-T з Patriot

Таким чином майже всі 6 мільярдів доларів призначені для забезпечення тих систем, які вже передані та ще будуть передані до України. І це складає 43% витрат, які заплановані за програмою USAI з 13,8 млрд доларів відповідно до розподілу 61 млрд доларів загального фінансування. А окрім цього є лише декілька пунктів, які не торкаються цих категорій.

Мова звісно йде про стрілецьке озброєння, вантажівки та радари, але ключовим є два пункти. Це "обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів із системами ППО України", за чим може ховатися подальша реалізація проєкту FrankenSAM із переведенням радянських ЗРК на американські ракети. А також про підтримку американськими компонентами виробництва українських БПЛА.

Деякі питання також можуть виникнути до пункту "боєприпаси для реактивних систем з лазерним наведенням", але скоріш за все мова йде про ракети APKWS, які активно використовуються з міні-РСЗВ на шасі HMMWV, а також у ролі зенітних ракет для протидронових систем Vampire.

Читайте також: У РФ кажуть, що замість шукати "універсальну РЕБ-пілюлю" треба робити мобільні групи для боротьби з розрахунками