xcounter
#

Thales в 5 разів збільшує виробництво ракет FZ275 LGR: їх використовують ЗСУ проти дронів

6268
FZ275 LGR
FZ275 LGR

Для масштабування виробництва FZ275 LGR, який є певним аналогом APKWS, була створена нова виробнича лінія у межах європейської програми ASAP

Thales Belgium, раніше Forges de Zeebrugge, який є ключовим європейським виробником ракет та реактивних некерованих снарядів у калібрі 70 мм, оголосив про запуск нової виробничої ліні для масштабування випуску ракети із напівактивним лазерним наведення FZ275 LGR.

Одразу варто зазначити, що ці ракети Україна використовує для боротьби проти дронів. Ще у січні 2023 року німецький уряд оголосив про передачу для ЗСУ 20 пікапів із встановленими 70-мм пусковими (Raketenwerfer 70mm auf Pick-up trucks mit Raketen).

Читайте також: Стало відомо, який саме РЕБ отримали нові бронеавтомобілі "Новатор"

Попри те, що вважалось, що мова йде про APKWS, є інформація що це замовлення, яке було надано у січні 2022 року, виконано Rheinmetall Waffe Munition із використанням ракетного модуля FZ606 від Thales Belgium якраз під ракети FZ275 LGR. Хоча вочевидь вони також можуть без жодних проблем використовувати й APKWS.

Це ракета на базі відомої 70-мм Hydra, яка отримала головку самонавдення, яка перетворила її на високоточну зброю із забезпеченням відхилення у межах до 1 метра на дальності 6 км при максимальній у 7 км. При загальній масі ракети 12,7 кг, вона має бойову частину у 4,1 кг, з яких 1 кг - вибухова речовина, а решта готові 6-мм уражаючі елементи.

FZ275 LGR
FZ275 LGR

І загалом FZ275 LGR дещо схожа на більш відому APKWS від BAE Systems. Але передбачає встановлення нового блоку самонавденнення у головній частині ракети, що означає зміну компонування оригінальної конструкції зі встановленням бойової частини посередині.

Але в цілому мова йде саме про високоточну 70-мм ракету, яка позитивно себе зарекомендувала у якості боротьби із дронами, зокрема у такій системі, як Vamipre, а також, як HIMARS "на мінімалках" - для високоточного ураження наземних цілей на передньому краю.

І тепер на нових потужностях Thales Belgium таких FZ275 LGR будуть виготовляти до 5000 одиниць із планом вийти на цей показник до 2025 року. Це в п'ять разів більше ніж могло підприємство до цього.

При цьому для роботи цієї виробничої лінії знадобилось найняти лише 50 нових працівників, а загальні інвестиції були оцінені у 20 млн євро, які були здійснені у межах загальної програми ЄС з розширення виробництва боєприпасів ASAP.

Читайте також: Чехія замовила 24 F-35 та 76 Leopard 2A8, але тепер на це треба знайти додаткові гроші