xcounter
#

Танки та літаки від Франції: про "символізм" Leclerc та побоювання, що Mirage "будуть бомбити бази в РФ"

7403
Танк Leclerc, фото ілюстративне
Танк Leclerc, фото ілюстративне

У Франції розповіли, чи планують постачати Україні танки та бойові літаки

Віцепрезидент комісії національної оборони Франції Жан-Луї Тьєріо в інтерв’ю виданню OpexNews розповів про те чи розглядає ця країна варіанти із постачанням ЗСУ такого озброєння, як танки чи бойові літаки.

Відповідаючи на питання про те, чи можуть танки Leclerc та літаки Mirage 2000 "змінити правила гри в цій війні в Україні", Тьєріо зауважує передусім таке: "Перше питання, яке варто поставити під час відправки зброї – це питання про корисність у співвідношенні до стратегічно-оперативної схеми цієї країни".

Читайте також: Nexter модернізує ще 50 Leclerc до рівня XLR за програмою Scorpion

Позиція щодо танків AMX-56 Leclerc У Тьєріо наступна: він каже, що загалом "ескадрон Leclerc мало що змінить у військовому плані", хоча така поставка і могла б "зіграти символічну роль". "Ми не скористалися Єлисейським договором, щоб зробити спільну франко-німецьку заяву, яка підігріла б дипломатичні відносини між нашими двома країнами", – говорить Тьєріо.

Leclerc франція
Французький Leclerc, фото ілюстративне

Дійсно, маючи в своєму активі 222 танків Leclrec (з яких боєготових машин до 200 одиниць без урахування танків на зберіганні), Франція за прикладом Великобританії з її Challanger 2 могла б виділити для ЗСУ щонайменше 14 танків – ба більше, ще у січні у Франції розглядали передачу своїх танків Leclerc з метою "підштовхнути" Німеччину до розблокування постачання ЗСУ танків Leopard.

Challenger 2
Британський танк Challenger 2, фото: British Army

Тому можна обережно припустити, що оскільки питання реекспорту та передачі Leopard Україні вирішилося, то французи вирішили поки що "притримати" свої танки у себе.

Водночас щодо Mirage 2000 Тьєріо каже, що треба "бути обережним" і потурбуватися, щоб те, що постачає Франція, не викликало ескалації: "Доставка літаків, які завтра будуть бомбити бази на території РФ, може бути надзвичайно складною".

Mirage 2000C
Французькі Mirage 2000C, фото ілюстративне

Загалом у контексті постачання зброї Україні Тьєріо відзначає, що Франція робить свою роботу на "відмінно" і "відправляє обладнання, яке працює" – зокрема нещодавно стало відомо, що Франція із випередженням графіку відправила в Україну першу партію колісних бойових машин AMX-10RC.

Читайте також: Коли Франція зможе дати Україні танки Leclerc: підрахунки виглядають зовсім невтішно