xcounter
#

Якщо Франція дасть Leclerc для ЗСУ, можемо отримати до 50 танків

7944
Французькі танки Leclerc, ілюстративне фото з відкритих джерел
Французькі танки Leclerc, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тим більш, що тут мова скоріше про "символічний крок", що має прискорити передачу для України Leopard 2

Видання Politico сьогодні, 19 січня 2022 року, написало зокрема, що Франція готова дати Україні свої танки Leclerc, щоб Німеччина нарешті вирішила дати ЗСУ свої танки Leopard 2 або ж дозволити реекспорт таких ОБТ з третіх країн.

Париж остаточне рішення поки не ухвалив, але сам факт появи подібного сигналу вже є позитивним. Тим більш, що Україна неоднократно просила Францію дати нам Leclerc. Тому справді, тут мова про важливий політичний крок.

Читайте також: Про передачу Leopard 2 та іншої бронетехніки від Німеччини до кінця року - чому треба бути уважним і не міряти можливістю Rheinmetall
Французькі танки Leclerc, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але цей танк, серійне виробництво якого стартувало лише в 1990 році, бажаний для нас в першу чергу саме завдяки тактико-технічним характеристикам. Зокрема,він вирізняється високим рівнем автоматизації, тому екіпаж цієї бойової машини – усього 3 особи. Для роботи яких створено настільки комфортні умови, що самі французи це описали терміном "технічний гуманізм".

Leclerc озброєний 120-мм гладкоствольною гарматою із боєзапасом в 40 пострілів. Але головне у ньому – навіть не рівень вогневої міці, а наявність автоматизованої системи управління, яка дозволяє взаємодіяти та обмінюватись даними між танками в режимі он-лайн. Росіяни самі визнавали, що вони для своєї "Армати" намагались скопіювати саме Leclerc, але на щастя, тут в рашистів нічого не вийшло.

Французькі танки Leclerc, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але в цьому випадку високі характеристики "перекриваються" малою кількістю танків Leclerc в розпорядженні збройних сил Франції. The Military Balance 2022 вказує, що французька армія має лише 222 ОБТ цього типу.

Аналітики польського Defence24 у вересні 2022 року заявляли оцінку, що Франція зможе виділити для України не більше 50 танків Leclerc. На їх думку, фактична кількість боєготових машин складає не більше 200 одиниць. А якщо робити поправку, що французьким військовим ці танки потрібні для оперативного виконання своїх завдань в рамках НАТО, то виходить, що Париж зможе дати для ЗСУ не більш ніж 50 танків Leclerc.

Демонстрація модернізованого зразка Leclerc XLR, фото з відкритих джерел

З іншої сторони, оцінку в півсотні ОБТ, які можуть бути передані, можна вважати "середньозваженою". Бо, наприклад, Франція поки що "забронювала" лише 120 танків Leclerc, що мають пройти модернізацію за програмою XLR. А протягом наступних 3 років французькі військові планують списати аж 100 ОБТ цього типу.

І тут було б дуже логічно бодай частину з цих машин передати для ЗСУ, раз вони стали "зайві" для нинішніх власників.

Французький танк Leclerc на технічному обслуговуванні, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чи зможуть союзники набрати 100 танків Leopard 2 для України