xcounter
#

Стало відомо, коли замовлені БМП CV90 посилять ЗСУ та на скільки машин вистачить 400 млн євро від Нідерландів

11855
CV9035NL MLU
CV9035NL MLU

Ще декілька днів тому Нідерланди офіційно повідомили про приєднання до ініціативи з посилення Збройних Сил України новими бойовими машинами піхоти CV90. Як тоді було зазначено, загалом країна інвестує 400 млн євро у спільний зі Швецією та Данією проєкт. При цьому данський внесок, який був зроблений у грудні 2023 року складає 264 мільйонів доларів (1,8 мільярда данських крон).

Але тепер з'явились деталі щодо нідерландського внеску. Зокрема у міністерство оборони каїни повідомили, що профінансовані Нідерландами CV90 будуть готові у 2026 році. А загальна сума інвестицій дозволяє оплатити декілька десятків БМП, про що пише Defense News за результатом спілкування із представником голландського оборонного відомства.

Читайте також: Спроба втечі: що легко пояснює напрочуд дивну катастрофу Су-34 у Північній Осетії

З боку Defense Express одразу маємо зазначити, що під терміном декілька десятків, скоріш за все, мається на увазі близько 35-45 машин. Бо актуальна ціна БМП CV90 у сучасній версії MkIV, на прикладі контракту від 2022 року зі Словаччиною, становить 12,1 млн доларів за одиницю. А на прикладі замовлення Чехії - 10,1 млн доларів.

CV90 MkIV
CV90 MkIV

Різниця у ціні пояснюється різним змістом контракту у розрізі кількості самих БМП у замовленні, а також додаткових машин обслуговування, запасних частин тощо.

Також варто зазначити, що загалом за цією ініціативою планується передати до України 230 CV90, при цьому Нідерланди хочуть взяти участь у виробництві вузлів та агрегатів для 180 бойових машин піхоти, чим буде займатися місцева компанія Van Halteren, яка залучена до оборонної сфери. Зокрема вона виготовляє деталі ходової частини, вентиляції, а також проводить ремонт двигунів та трансмісій Leopard 2, PzH2000, Boxer, Bushmaster, Fennek та CV90.

Окрім того, саме ця компанія є партнером BAE Systems Hägglunds, яка і є розробником та виробником CV90, у модернізації нідерландських БМП. Ці роботи здійснюються на основі замовлення від 2018 року та передбачають оновлення 122 одиниць CV9035 нідерландських збройних сил у межах програми оновлення MLU - Mid-Life Update. Вартість цієї програми оцінена у понад 660 млн євро, з виконанням на рівні 2027 року.

CV9035NL MLU
CV9035NL MLU

Ця програма включає інтеграцію нової башти, кардинальне розширення прицільних приладів, системи управління вогнем з елементами штучного інтелекту та іншими удосконаленнями, встановлення комплексу активного захисту Iron Fist, протитанкових ракет Spike та програмованих боєприпасів для 35-мм автоматичної гармати.

CV9035NL MLU
CV9035NL MLU

І саме на таку дійсно новітню версію шведських БМП, але можливо без ізраїльських компонентів, але з їх замінниками від інших компаній, й може розраховувати Україна. І саме тому участь Van Halteren цілком логічна.

Читайте також: Що це за літак Super Etendard, яким Аргентина може посилити Україну і чи дійсно вони потрібні