xcounter
#

Спочатку Польща придбала шведські Saab 340 AEW, а тепер має інтерес і на E-2D Hawkeye

5415
Літаки радіолокаційного дозору (AWACS) типу E-2D Advanced Hawkeye, ілюстративне фото від U.S.Navy
Літаки радіолокаційного дозору (AWACS) типу E-2D Advanced Hawkeye, ілюстративне фото від U.S.Navy

Поляки хочуть розширити свій флот радіолокаційного дозору, на користь чого уже є перспективні домовленості

Під час міжнародної оборонної виставки MSPO2024 в Кельце американська оборонна корпорація Northrop Grumman уклалаМеморандум про взаєморозуміння із своїми партнерами у Польщі, а саме компанією Exence і Технологічний інститут ВПС.

В цьому документі прописані речі, які можуть наблизити польських військових до реалізації мети, мова про яку йде уже давно, а саме - придбання літаків радіолокаційного дозору типу E-2D Hawkeye, пише в своїй публікації польський портал Defence24.

Читайте також: FA-50 гарно замінив полякам передані Україні МіГ-29, але є "але" із сервісом та озброєнням
Рендер E-2D Hawkeye з опізнавальними знаками ВПС Польщі, наводить Defence24

Як можемо зрозуміти далі з тексту публікації, на даний момент самі поляки поки що не заявляють публічно, скільки літаків типу E-2D Hawkeye та в який строк вони б хотіли отримати, зараз їх цікавить скоріше "прозондувати грунт" взагалі на предмет можливості отримати в своє розпорядження такі "літаючі радіолокатори"ю

Тому на даний момент оприлюднюються деталі загального характеру. Наприклад, що окреслені вище домовленості передбачають "вивчення можливості зміцнення потенціалу командування та управління Польщі й оперативної сумісності з країнами-членами НАТО посередництвом потенційної співпраці в сегменті літаків E-2D Advanced Hawkeye".

Ну і що в даному випадку ролі розподіляються так: компанія Exence займається розробкою "безпечних IT-рішень", а Технологічний інститут ВПС є "організаційним підрозділом", що розробляє рішення для військової авіації.

E-2D Hawkeye, фото - US DoD

Можемо тут зауважити навіть таку "естетичну" деталь, як факт появи графічного рендеру з E-2D Hawkeye з опізнавальними знаками ВПС Польщі та як символу можливого майбутнього для польської військової авіації, яка заодно готується до отримання літаків п’ятого покоління F-35.

Також варто вказати і те, що Польща придбала у Швеції два літаки радіолокаційного дозору Saab 340 AEW, скільки часу пішло на опанування – ми розповідали в окремій публікації.

Раніше Defense Express розповідало також про те, скільки коштує один літак AWACS типу E-2 Hawkeye, і як довго чекати на поставку, але там прикладом виступали відповідні домовленості США та Японії.

Читайте також: ЗМІ пише, що Україна має запит на 12 ударних AH-1Z Viper із США, від яких може відмовитись Словаччина