xcounter
#

Шість років від старту розробки до першого польоту: турецький Hurjet як заміна T-38 та легкий винищувач

2813
Вид з кабіни Hurjet. Скріншот з відео SSB
Вид з кабіни Hurjet. Скріншот з відео SSB

Програма створення літака Hürjet стартувала у 2017 році, макет було представлено у 2018 – тоді ж підписана й офіційна угода з повітряними силами країни

Турецький навчально-бойовий літак Hürjet здійснив свій перший політ – у мережі опубліковані відео та фото першого польоту турецького літака виробництва компанії Turkish Aerospace Industries (TAI).

Читайте також: Як Туреччина б'є рекорди з розробки винищувача п'ятого покоління TF-X: швидше за РФ, Корею та Китай

Як відзначається, перші льотні випробування пройшли успішно – Hürjet провів у повітрі 26 хвилин, віднявся на висоту у понад 4200 м та досяг швидкості у 463 км/год.

І це вже вдруге турецьке "вперше" в авіаційному напрямку за останні декілька днів – минулого тижня Туреччина вперше підняла у повітря власний гелікоптер Gokbey з власним двигуном TS1400 – і загалом ще одне поповнення в рік турецької авіапромисловості, який загалом має бути плідним на "авіаційні" новини.

Проект надзвукового літака Hürjet для Туреччини дуже важливий, бо Повітряні сили цієї країни будуть використовувати його не тільки як навчально-тренувальний літак для заміни застарілих Northrop T-38 Talon, але й для безпосередньої авіаційної підтримки як доповнення до своїх F-16 як легкий винищувач, оснащений вітчизняними ракетами "повітря-повітря" та бомбами – роль цього літака можна порівняти з тим же FA-50, які нещодавно закупила Польща.

FA-50
FA-50. Фото: KAI

Розробку літака ініціювала безпосередньо компанія TAI – проект стартував у серпні 2017 року, а у 2018 було вперше продемонстровано макет. Водночас офіційна угода з Повітряними силами була підписала у липні 2018 року.

Hurjet навчально-бойовий літак
Турецький навчально-бойовий літак Hurjet. Скріншот з відео SSB

Тактико-технічні характеристики TAI Hürjet:

  • екіпаж – 2 особи;
  • силова установка – один двигун F404-GE-102;
  • максимальна швидкість – 1,4 Маха;
  • дальність – 2222 км;
  • практична стеля – 13 716 м;
  • довжина – 13 м;
  • розмах крил – 9,8 м;
  • висота – 4,2 м.

Читайте також: Туреччина створює свій дрон-камікадзе Azab з локалізацією у 90%: порівнюємо його з іранським Shahed